CNN sunucusu Hala Gorani, dün konuk ettiği NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e, İttifak üyesi Yunanistan'ın Türkiye'yi hava sahasını sık sık ihlal etmekle suçlamasını hatırlattı. NATO'nun bu duruma tepkisinin ne olduğunu soran Gorani, ‘bu konunun Rusların Türk hava sahasını ihlal etmesiyle tamamen farklı olduğu' yanıtını aldı.
‘TÜRKİYE ÇOK ÖZEL BİR KONUMDA'
Stoltenberg, Gorani'nin "Burada çifte standart yok mu?" sorusuna ise "Hayır, biz her ülkenin hava sahasına saygı duyulması gerektiğinin altını çiziyoruz. Ama Türkiye'nin çok özel bir konumda olduğunu anlamamız gerek. Suriye ile sınırdaşlar, Rusya'nın bölgede yoğun askeri yapılanmasına tanık oluyorlar" yanıtını verdi.
CNN sunucusu Gorani ile NATO Genel Sekreteri Stoltenberg arasında geçen diyalog şöyle:
Gorani: Türkiye (Rus uçağını düşürerek) aşırı tepki vermiş olamaz mı?
Stoltenberg: Tüm NATO üyeleri, Türkiye'nin hava sahasını savunma hakkını destekliyor. Öte yandan bu tür olayların tekrarlanmasını nasıl önleyebileceğine de odaklanıyoruz. Türk hava sahası, (Rus savaş uçakları tarafından) ilk kez ihlal edilmiyor. Ekim ayında da benzer bir olay yaşanmıştı. Brüksel'de yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısında tartışılacak konulardan biri üyeler arasında askeri iletişimi güçlendirmek olacak.
Gorani: Belki görmüşsünüzdür, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye'yi Yunan hava sahasını ihlal etmekle suçladı. NATO'nun buna tepkisi nedir?
Stoltenberg: Şunu hatırlamamız gerek; Türkiye, Suriye ve Irak'taki çok zor ve istikrarsız durumun tam yakınında yer alıyor. Sınırda cereyan eden mücadeleler, ölümler, Rusya'nın bölgeye son haftalardır ya da aylardır yığdığı askeri altyapı, özel bir durum yaratıyor. Bu (ihlal) daha önce de yaşanmıştı.
Gorani: Ben aslında Çipras'ın Twitter'da Türkiye'yi Yunan hava sahasını ihlal etmekle suçlamasından bahsediyordum.
Stoltenberg: Ama ben iki konunun birbirinden tamamen farklı olduğunu anlatmaya çalışıyordum.
Gorani: Bunu anlıyorum ama Yunanistan, hava sahasının Türkler tarafından ihlal edildiğini söylüyor. Burada çifte standart mı var?
Stoltenberg: Hayır, biz her ülkenin hava sahasına saygı duyulması gerektiğinin altını çiziyoruz. Ama Türkiye'nin çok özel bir konumda olduğunu anlamamız gerek. Suriye ile sınırdaşlar, Rusya'nın bölgede yoğun askeri yapılanmasına tanık oluyorlar. Hem havada, hem denizde hem de Doğu Akdeniz'de…
Gorani: Yani zor bir durumda ve konumda olduğu için Türkiye'nin Yunan hava sahasını ihlal etmesine izin verilmesi gerektiğini mi söylüyorsunuz?
Stoltenberg: Her ülkenin hava sahasına saygı duyulması gerektiğini söylüyorum. NATO hiçbir ihlali kabul edemez. Bizzat ben de hava sahası ihlallerine tanık olan Norveç'ten geliyorum. Ama diyorum ki, Türkiye'nin Suriye sınırlarındaki durum çok özel. İç savaşla sınırdaşlar, hava sahalarının birçok kez ihlal edildiğine tanık oldular.