Türkiye-AB Liderler Zirvesi'nde özellikle Suriyeli sığınmacılar konusunda alınan kararlar Türkiye'de muhalefetin tepkisine neden oldu. Muhalefet partileri, AB'den sığınmacıların sadece ‘maddi yükünü paylaşma' önerisini ‘ayıplı teklif' olarak değerlendirirken, Türkiye-AB ilişkilerinin konjonktüel olarak yürütülmesini sağlıklı bulmadılar.
'AYIPLI TEKLİF'
CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, Brüksel'deki Türkiye-AB Zirvesinden çıkan kararları değerlendirirken, "3 milyar euro karşılığında Türkiye'nin sığınmacı ağırlaması, yapılabilecek en büyük ayıp ve eziyetlerden biridir. Şu anda 2 milyondan fazla Suriyeliden devletin zararı 7-8 milyar dolar. Avrupa'dan gelecek geri dönüşlerle bu rakam çok daha artacaktır. 3 milyar euro, Suriyelilerin vereceği zararı karşılamayacak. Ama özünde ayıplı bir tekliftir, sosyolojik rüşvet teklifidir" dedi.
MHP Osmaniye Milletvekili Doç. Dr. Ruhi Ersoy, Türkiye-AB zirvesinden alınan kararların detaylarını bilmediğini ifade ederek, "Ama AB-Türkiye ilişkilerini konjonktürel ilişki olarak devam etmesini sağlıklı bulmuyorum, samimi bulmuyorum. Bunu her iki taraf için de samimi bulmuyorum" dedi. AB-Türkiye ilişkilerinin rasyonel zemin üzerinde devam etmesi gerektiğini vurgulayan MHP'li Ersoy şöyle konuştu:
"Bizim parti olarak bir ifademiz var. AB ile ilişkilerimizde onurlu duruş ifadesini vurguluyoruz MHP olarak. Ama hükümet konjonktürel olarak AB ile olan ilişkileri güncelliyor. Geçmişte Brüksel aşkı vardı. 2000'li yıllarda, resmi ideolojiden kurtulmanın yolu Brüksel'den geçiyor anlayışıyla herkes AB'ci kesilmişti. Ama daha sonraki sürece geldik baktık ‘Avrupa'da neymiş, biz kimiz biliyor musunuz' noktasında meydan okuyucu bir dil vardı. Sığınmacı krizinin ortaya çıkması Avrupa'nın Ortadoğu'daki olanlara artık kamuoyu nezdinde duyarsız kalınmamasından kaynaklı bir mecburiyet oldu. Ne zaman ki o sahile vuran bebek cesedi ortaya çıktı, Avrupa kamuoyu sarsıldığı için Avrupa'nın siyasetçileri bir şeyler yapma ihtiyacı hissetti. Yani siz sebeplerle ve yaşanılırken ki krizle değil de sonuçlardaki birtakım insan hakları ihlalleri kamu vicdanında karşılık görünce mi tedbir alıyorsunuz ey Avrupa deme ihtiyacı hissediyorum."
Türkiye'nin uluslararası ilişkilerini konjonktürel pozisyonlarda sıcak paraya dayalı bir ülke olmaması gerektiğini kaydeden MHP Osmaniye Milletvekili Ersoy, "Bu ilişkiler ve sıcak para meselesi çok başımızı ağrıtıyor bizim" ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE MÜLTECİLERİ ŞANTAJ ARACI OLARAK KULLANIYOR'
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Türkiye'nin gerek mülteciler gerekse Suriye politikasının başından beri yanlış olduğunu söyledi. Baluken, AB ile Türkiye arasında mülteciler konusunda varılan anlaşmayı, "Türkiye, mülteci sorununu da Avrupa'ya, dünyadaki diğer ülkelere bir şantaj aracı olarak kullanma, bir kart olarak elinde bulundurma politikasını genelde benimsiyor. Bu ne etik, ne insani ne siyasi açıdan hiçbir şekilde kabul edebileceğimiz bir durum değil" dedi.