Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde kritik önem atfedilen Türkiye-AB Zirvesi başladı. Belçika’nın başkenti Brüksel’in ev sahipliğinde düzenlenen zirvenin açılışında ilk olarak AB Konseyi Başkanı Donald Tusk söz aldı.
‘29 KASIM, TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERDE TARİHİ BİR GÜN OLABİLİR’
Sığınmacı krizinin ele alınmasının aciliyetine de değinen Tusk, Avrupa ülkelerine çoğu Türkiye üzerinden 2015 yılı içerisinde çok sayıda sığınmacının yasadışı yollardan girdiğini vurguladı. Bunlardan bazılarının savaştan kaçtığını, bazılarının ekonomik gerekçelerle Avrupa'yı tercih ettiğini kaydeden Tusk, Paris saldırılarına atıfta bulunarak, "Birkaçı ise AB değerlerini yok etmeyi istiyor" dedi.
‘AB, TÜRKİYE’DEKİ SIĞINMACILARA DESTEK VERECEK'
Türkiye'nin 2 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ve bu noktada yükün paylaşılması gerektiğini söyleyen Tusk, AB olarak Türkiye'deki ve bölgedeki sığınmacılara destek sağlayacaklarını ifade etti. Tusk, bugünkü zirveyle, yasadışı göçü durdurmayı, Türkiye'ye vize serbestisi konusundaki desteği artırmayı amaçladıklarını da vurguladı.
Today is about re-energising #EUTurkey relations and stemming the flow of migrants to Europe https://t.co/kywwuashbA pic.twitter.com/qr2sM7JWze
— Donald Tusk (@eucopresident) November 29, 2015
Türkiye ile AB arasında ikili ilişkilerin canlandırılmasına da değinen Tusk, bunun karşılığında yasadışı göçmen akışında sonuçları hemen ortaya çıkabilecek bir azalma görmek istediklerini belirtti.
‘KRİZLER FIRSAT DOĞURABİLİR’
Ankara hükümetinden insan hakları, medya özgürlüğü ve kabul edilen yol haritalarına uygun hareket etmesini beklediklerini söyleyen Tusk, şöyle devam etti: "Bu toplantı sadece Suriyeli sığınmacı krizini ele almak için yapılmıyor. Krizler fırsatlar doğurabilir. Bugünkü fırsat da ilişkilerimizi daha ileri seviyeye taşımak ki bu da ortak çıkarlarımıza uyuyor. İkili ilişkileri yeniden canlandırma konusundaki fırsat ise hem AB hem de Türkiye'nin çıkarınadır. Düzenli olarak görüşme üzerinde anlaştık."
Family photo ahead of the #EUTurkey Leaders' meeting. Read more: https://t.co/gQK50AXKHa. #migrationEU pic.twitter.com/jMCYnluuA7
— EU Council Press (@EUCouncilPress) November 29, 2015
Katılım müzakerelerinde daha istekli olacaklarını ve vizesiz seyahat hedefini gerçekleştirmek için çalışacaklarını kaydeden Tusk, aynı zamanda terörle mücadele, ekonomi ve enerji alanlarında Türkiye ile daha fazla işbirliği içinde olacaklarını dile getirdi.
‘BİRLEŞİK AVRUPA EMELİNİ KONUŞACAĞIZ’
“Sadece göç konusunu değil, 'birleşik Avrupa' emelini konuşacağız. Bunun ötesinde bu büyük ideali nasıl yeniden canlandıracağız. Bu ekonomik krizle jeopolitik sorunlarla nasıl başa çıkacağız buna bakacağız” ifadelerini kullanan Davutoğlu liderlere, “Sizler hepiniz bir aile olarak Türkiye’yi de ailenin bir üyesi olarak görüyorsunuz” diye seslendi.
AB sürecimizde bir dönüm noktası niteliğindeki, tarihi önemi haiz, Brüksel'deki Türkiye-AB Zirvesi'nden kareler (2). pic.twitter.com/5BaDgPz3rp
— Volkan Bozkir (@volkan_bozkir) November 29, 2015
Davutoğlu ayrıca, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile geçen hafta telefonda görüştüklerini ve ortak sonuçlar üzerinde anlaştıklarını belirterek, "Bu, doğru zamanda gerçekleşen ve bütün liderler için bir şans olan bir toplantıdır" dedi.
‘BİZ BİR AVRUPA HALKIYIZ’
Türkiye ile AB arasında yılda iki kez zirve gerçekleştirilmesi kararının, ilişkilerde yeni bir sayfa açılması anlamına geldiğini söyleyen Davutoğlu, şöye devam etti:
“Ankara’dan açık bir mesaj vermek istiyorum: Biz bir Avrupa halkıyız. Kıtanın kaderi hepimizin ortak konusudur ve Türkiye bu konuda elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Türkiye daima aileye olumlu katkıda bulunan bir aile mensubu olacaktır.”
TSİ ile 17.00’de başlayan zirvenin yaklaşık 3 saat sürmesi ve liderlerin 20.15’de bir basın toplantısı yaparak zirvede anlaşmaya varılan metni açıklaması bekleniyor.