“AB-Türkiye planının önemli bölümlerinden biri, yasadışı yollarla gelen mülteciler ile yasal mültecileri nasıl yeniden yerleştireceğimiz ve Türkiye ile birlikte sığınmacıların durumunun nasıl iyileştirilebileceğiz” diyen Merkel, “Türkiye'nin sığınmacılar konusunda AB'den yardım beklemeye hakkı var” ifadelerini kullandı.
TUSK: AMACIMIZ TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ CANLANDIRMAK
Tusk ise AB ile Türkiye arasında haftalar süren çalışma ve görüşmeler yapıldığına dikkati çekek, "Ana hedefimiz, Avrupa'ya sığınmacı akınını durdurmak. Görüşmeler sonunda bir anlaşmaya vardık. Umarım bugün bütün taraflar bu anlaşmayı kabul eder" diye konuştu. "Türkiye'nin AB'ye giriş süreci de dahil Türkiye ile ilişkileri daha canlandırmak amacındayız" diyen Tusk, sığınmacı krizi hakkında da şunları söyledi:
"Türkiye tek başına bu sığınmacı krizinin çözümü için anahtar ülke değil. AB'nin dış sınırlarını korumak bizim sorumluluğumuz ve görevimiz. Üçüncü ülkelere bu görevi yaptıramayız. Dış sınırları korumazsak Schengen tarih olur."
MOGHERINI: EN ACİL KONU SURİYE
Mogherini, “Bugünden itibaren, Türkiye ile AB arasında katılım süreci, fasıl açılımları ve sığınmacı konularında yüksek seviyeli diyalog kurulması çok önemli. AB ve Türkiye aynı sorunlarla karşı karşıya ve iki tarafın birbirine ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.
ÇİPRAS: TÜRKİYE, SIĞINMACI AKININI DURDURMAK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPACAKTIR
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da ‘Türkiye’nin sığınmacı akınının azaltılması için gereken her şeyi yapacağına inandığını' söyledi.
HOLLANDE: TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ YAPMALIYIZ
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da sığınmacı krizinin çözümü için Brüksel ile Ankara’nın birlikte çalışması gerektiğinin altını çizdi. Hollande, “İnsan kaçakçılığı ve terörizmle mücadelenin yanı sıra Suriye’de çözüm sağlanması için Türkiye ile işbirliği yapmalıyız” diye konuştu.