Özellikle Akkuyu Nükleer Santral projesine değinen yetkili, "Proje tamamen iptal olmaz fakat herhangi bir siyasi gelişme, projenin ertelenmesine sebep olabilir" ifadesini kullandı. Gazprom'un Türkiye'ye sattığı gazı da kesmeyeceğini söyleyen Kurdin, Ukrayna krizinde olduğu gibi kurumun gaz satmaya devam edeceğini söyledi.
RS FM'de yayınlanan ‘Günaydın Türkiye’ programına katılan Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölüm başkanı Prof. Dr. Nurşin Güney, krize rağmen öncelikle iki tarafın da ‘temkinli’ bir retoriği tercih ettiğini söyledi.
'RUSYA DA PROJELERİN İPTALİNİ İSTEMEZ'
Güney, Rusya'nın da enerji bağlamında proje iptallerine yanaşmayacağına dikkat çekti:
"Bu, Rusya'nın, Türkiye'nin de içinde bulunduğu enerji pazarında güvenilir bir üretici ve iletici olduğunun kanıtı olacaktır. Mersin Akkuyu nükleer reaktörü de doğalgazda olduğu gibi önemli bir piyasa enstrümanı. Orada da Rusya'nın güvenirliği söz konusu. Türkiye ikinci nükleer projesini gerçekleştirmek üzere adım attı, üçüncüsünü de yakın zamanda gerçekleştirmek istiyor. Dolayısıyla nükleer reaktör temininde de piyasa çok hareketli ve uluslararası bir rekabet mevcut. Bu noktada Rusya da, eminim, Türkiye'yle bu alanda geliştirdiği özel ilişkilerini feda etmek istemeyecektir."
'ŞİMDİYE KADAR YAŞANAN SORUNLARIN EN CİDDİSİ'
"Türkiye ile Rusya örneğin Ukrayna krizini ustaca atlatabildi" diyen Güney, Suriye üzerinden iki ülke ilişkilerini geren krizlerin ise bölgesel gibi algılanmasına rağmen konjonktürel olduğuna işaret etti:
“Suriye konusu öyle bir hale geldi ki, bir aktörün herhangi bir hamlesi birkaç aktörü birden etkileyebiliyor. Çünkü Suriye'de Batı ile Rusya, bölge ülkeleriyle devlet dışı aktörler arasında rekabet yaşanıyor. Bugüne kadar Türkiye ve Rusya, yani uzun siyasi ilişkileri sürdürme yeteneğine sahip iki büyük devlet bu tür krizleri kotarabildi. Umarım, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu imkanları paydaya dönüştürecek şekilde Paris'teki İklim Zirvesi’nde görüşme şansını yakalar, sorunları gidermek üzere ön alıcı girişimlerde bulunurlar. Çünkü bu iki tarafın da çıkarınadır.”