Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Avrasya Araştırmaları Merkezi uzmanlarından Kerim Has, Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesinin ardından, başta ekonomik olmak üzere, ikili ilişkilerin nasıl şekilleneceğini yorumladı.
‘RUS KAMUOYU, UÇAĞIN DÜŞÜRÜLMESİNE TEPKİLİ’
2000 sonrası toplumsal alanda, siyasette, ekonomi ve enerjide ilişkilerin büyük gelişme gösterdiğini hatırlatan Has, Moskova kamuoyunun bakış açısını da aktardı:
"Moskova'da Türkiye'nin uçak düşürmesine yönelik çok ciddi bir tepki var. Rus tarafı, angajman kuralları gerekçe gösterilerek uçağının düşürülmesini kabul etmiyor.”
‘SURİYE SAHASINDAKİ FARKLI GÖRÜŞLER GERİLİM YARATIYOR’
Rusya'nın Türkmen bölgelerinde operasyonlar düzenlemesinin de Türkiye'nin uçağı düşürme konusundaki kararını etkilediğini savunan Kerim Has, "Türkiye, Türkmenleri terör örgütü olarak görmüyor, müttefiki olarak görüyor. Türkiye'nin ‘ılımlı muhalif’olarak baktığı grupları Rusya, terör örgütü olarak değerlendirdiği için de saha da sadece bir gerçeklik yok. Sahada birçok farklı konuda görüş ayrılığı yaşanıyor. Bu ister istemez gerilim de doğuruyor" ifadelerini kullandı.
‘RUSYA İLE DİYALOG KURULMALI’
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuya ilişkin yaptığı açıklamaların, kırılmanın göstergesi olduğunu ifade eden Has, “Bir şekilde Rusya ile diyaloğun kurulması, diplomatik kanalların çalıştırılması lazım" dedi.
'RUSYA, İKİLİ VE BÖLGESEL İLİŞKİLERİ YENİDEN DÜZENLEYECEK'
‘RUSYA VANALARI KAPATMAZ AMA TÜRK AKIMI RAFA KALKTI’
“Rusya’nın doğalgazı kesmesi kendi gelirinden de mahrum olması anlamına gelir. Ayrıca Rusya'nın uluslararası enerji piyasasında ‘güvenilir tedarikçi’ olma imajı da sarsılır. Bu nedenle Türkiye'ye yönelik bir enerji kısıtlamasına gitmez. Ancak, zor kış koşullarında Türkiye'nin ek gaz talepleri olduğunda bu talebe olumlu yanıt vermeyebilir"
Has, "Türk akımı projesinde de imza aşamasının ertelendiğini ve projenin rafa kaldırıldığını söyleyebiliriz." dedi.