Dündar ve Gül'ü tutuklama istemiyle mahkemeye sevk eden savcılık, ‘Silahlı Terör Örgütü Üyeliği, Siyasal ve Askeri Casusluk, Gizli Kalması Gereken Bilgileri Açığa Çıkarmak' suçlarının işlediğini iddia ediyor. Dündar ve Gül'e destek için CHP ve HDP'li milletvekilleri ile meslektaşları adliye koridorlarında yalnız bırakmadı.
Nöbetçi mahkeme, sorgusu tamamlanan gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi.
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül, sevk edildikleri İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.
ABDULLAH GÜL'ÜN DANIŞMANI DA ORADAYDI
Aralarında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başdanışmanı Ahmet Sever'in de bulunduğu çok sayıda gazeteci arkadaşı, Can Dündar'a destek vermek amacıyla Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne geldi.
BASIN KONSEYİ: GAZETECİLER HABERLERİ NEDENİYLE TUTUKLANMAMALI
Basın Konseyi, MİT TIR'ları haberi ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, ifade veren Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün hakkında verilen tutuklanma talebi ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Basın Konseyi'nin "Sadece habercilik yapan gazetecilerin cezalandırılarak tutuklanması, demokratik hukuk devleti anlayışına aykırıdır" ifadelerine yer verdiği açıklaması şöyle:
"MİT TIRları haberi nedeniyle yaklaşık beş buçuk ay önce başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın daveti üzerine Adliyeye giden Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanma istemini kabul etmek mümkün değildir.
'HUKUK DEVLETİ ANLAYIŞINA AYKIRI'
Sadece habercilik yapan gazetecilerin cezalandırılarak tutuklanması, demokratik hukuk devleti anlayışına aykırıdır.
Gazetecilerin, gazetecilik faaliyetinden dolayı ağırlaştırılmış müebbet, müebbet, 42 yıl hapis cezası gibi cezalarla yargılanmasını uluslararası demokratik sistemde kime nasıl anlatacağız?
Gazeteciler haberlerinden ötürü, gerekirse tutuklanmadan, soruşturma kapsamında ifade verebilir, tutuksuz yargılanabilir.
Tutuklandık
— Can Dündar (@candundaradasi) 26 Kasım 2015
Bu gerçeği geçtiğimiz yıllardaki örneklerde defalarca söyledik. Ve haklı çıktık. Bundan sonrası için de yine söylemeye devam edeceğiz.
Nerede olay varsa, gazeteciler gerçeğin peşine düşüp, yayınlamakla yükümlüdür. Aksini beklemek gazetecilik faaliyetiyle bağdaşmaz.
Dünya medyasınca ibretle izlenen bu durumun, bir an önce sona erdirilmesini bekliyoruz."
'DÜNYANIN EN BÜYÜK BAROSU OLARAK 'PES' DİYORUZ. PES'
İstanbul Barosu'ndan da şöyle bir açıklama geldi: "Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanması kararı, ülkemizde hukukun geldiği son çaresizlik değilse, özgürlükler alanında vardığımız son karanlık evredir. İstanbul Barosu olarak, böyle bir karara tanıklık etmiş olmayı, hukukçu kimliğimizle bağdaştıramadığımızı itiraf ediyoruz.
Bu karar, halkın haber alma özgürlüğüne indirilen bir darbe niteliğindedir. Belki bundan daha da önemlisi, gelecekte haberin oluşturulmasındaki unsurları değiştiren bir korkunun yaratılmasının amaçlanmış olmasıdır. Zira bu karar, basın özgürlüğünün tarih boyunca edindiği kazanımları yok sayan bir belgedir. Bu niteliği ile de basın tarihinde bir leke olacaktır.
Karar, Türk Hukukunun içinde bulunduğumuz zaman dilimindeki açmazının da görüntüsüdür. Özel olarak oluşturulan Mahkemelerle, açıkca yargıya müdahale niteliği taşıyan beyanların yanyana getirilebildiği bir atmosferde, hukuk adına soluk almak ne denli olası ise, Can Dündar ve Erdem Gül'ün casusluğunu ve örgüt üyeliğini anlamak da o denli olasıdır. Dünyanın en büyük Barosu olarak "pes" diyoruz. Pes."