Bastrikin, Kazan şehrinde yapılan ‘BDT (Bağımsız Devletler Topluğu) ülkelerinin hukuki yaptırım faaliyetinde ulusal ve uluslararası hukuk arasındaki denge' başlıklı yuvarlak masa toplantısında konuştu.
‘BM'NİN BİLDİRİLERİ ARTIK ETKİSİZ'
Soruşturma Komitesi Başkanı, "40-50 yıl önce kurulan uluslararası hukuk kurumları günümüzde önemli ölçüde önemini yitirmiştir. BM'nin statüsü ve çıkardığı bildiriler, aldığı kararlar bugün dünyada etkisiz. Uluslararası hukukun birçok temel ilkesi artık çalışmıyor" dedi.
Uluslararası hukuk ilkelerinin mutlak nitelikte, yani tüm ülkelerin uymak zorunda olduğunu vurgulayan Bastrikin, "Ancak maalesef bu ilkeler çoğunlukla beyannameye dönüşmüştür. Örneğin uluslararası ilişkilerde güç kullanmama ilkesi, uluslararası ilişkilerde güç tehdidinden vazgeçme ilkesi, imzalanan anlaşmalara ve yükümlülüklere uyguma ilkesi. Birçok ilke sadece slogan halini aldı" ifadelerini kullandı.
‘BİRÇOK ULUSLARASI ANLAŞMA ARTIK ÇALIŞMIYOR'
Birçok uluslararası anlaşmanın da artık çalışamaz hale geldiğini dile getiren Bastrikin, "Birçok uluslararası anlaşma — çok taraflı, iki taraflı, bölgesel, uluslararası yasal düzenlemeler — artık çalışmıyor ve ülkelerarası güncel ilişkileri düzenlemiyor" yorumunda bulundu.
Örnek olarak, dünyanın en sıcak noktalardan Ortadoğu'ya işaret eden Bastrikin, "Bu bölgeyle ilgili bir yığın uluslararası yasal düzenleme kabul edilmişti. Şimdi nerede? Kâğıt üzerinde kaldı" diye kaydetti.