GECF 3. Liderler Toplantısı kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Maduro, "Ortadoğu ve dünya genelinde istikrar sağlanması amacıyla yürüttüğünüz faaliyetleri desteklediğimi belirtmek istiyorum. Rusya, dünyada barışın hakim olmasına yönelik çalışmalarda çok sayıda ülkenin desteğine güvenebilir. Rusya Devlet Başkanı olarak gösterdiğiniz cesaret için size minnettarım" ifadelerini kullandı.
HAMANEY: VENEZÜELLA DİRENİŞİN SİMGESİ
ABD ve Avrupa ülkelerinin desteklediği yönetimlere karşı direnen bağımsız ülkelerde halkın desteğinin çok önemli olduğunu kaydeden Hamaney, ABD’nin ‘arka bahçesi’ olarak gördüğü Latin Amerika’ya yönelik baskıcı politikalarına karşı Venezüllea’nın bölgeye bağımsızlığını yeniden kazandırdığını söyledi. Maduro da görüşmede, Venezüella halkının ve hükümetinin ABD’nin planlarını bozmaya ve bağımsızlığı korumaya kararlı olduğunu belirtti.
PETROL İŞBİRLİĞİ ELE ALINDI
Venezüella lideri daha sonra İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü. Ruhani, dünyanın en büyük petrol üreticileri arasında yer alan iki ülke arasında işbirliğinin artırılması gerektiğini belirterek, İran ve Venezüella’nın iki dost ülke olarak ikili anlaşmalara devam edeceğini kaydetti. Görüşmeye katılan Maduro'nun eşi Cilia Flores'in İran'daki kurallara uygun olarak başını örtmesi dikkat çekti.
DÜNYANIN EN BÜYÜK GAZ ÜRETİCİLERİ TAHRAN'DA
Gaz İhracatçısı Ülkeler Forumu (GECF) 3. Liderler Toplantısı’na Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanı sıra Venezüella, Bolivya, Ekvator Ginesi, Türkmenistan, Nijerya ve Irak devlet başkanları ile Cezayir Başbakanı katılıyor. Kazakistan, Irak, Hollanda, Norveç, Umman, Peru ve Azerbaycan da gözlemci ülkeler olarak toplantıya katılıyor.
Aile fotoğrafının çekilmesi ve İran milli marşının okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını İran Cumhurbaşkanı Ruhani yaptı.
Welcomed heads of state to #GECFSummit to further discuss common interests in gas exploration, production & trade. pic.twitter.com/gd1N1CunU9
— Hassan Rouhani (@HassanRouhani) 23 Kasım 2015
Toplantıda temsilci ülkelerin hazırladığı sunumların ardından ikili görüşmelere geçilecek. GPCE üyeleri, dünya gaz üretiminin yüzde 42’sine ve gaz rezervlerinin yüzde 70’ine sahip ülkelerden oluşuyor.