Dün son gelişmelere yer veren Kıbrıs Rum medyası, suyun yönetimiyle ilgili patlak veren krizin, Ankara tarafından Kuzey Kıbrıs'ın gündemine getirilen ekonomik paketin yaratmış olduğu sarsıntıdan sonra, Ankara-Lefkoşa ilişkilerinde ikinci büyük çalkantı olduğu görüşünde.
Su krizini ve son gelişmeleri Kıbrıs'ın kuzeyinde yakından takip eden, Kıbrıslı Türk gazeteci Aytuğ Türkkan'a göre son günlerde yaşananlar büyük bir siyasi-diplomatik krizden başka bir şey değil. Bu noktanın altını çizen deneyimli gazeteci, ileriki günlerde su projesinin baş mimarlarından olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda geri adım atmasının beklenilmemesi gerektiği görüşünde.
DİPLOMATİK RESTLEŞME
Sputnik'le görüşlerini paylaşan Aytuğ önemli bir noktanın altını çiziyor: "Türkiye ile KKTC yönetimi arasında suyun yönetimi konusunda yaşanan derin ayrılık kelimenin tam anlamıyla bir restleşmeye dönüştü."
AK Parti Hükümetinin Türkiye'den Kıbrıs'a ulaşan suyun yönetimini özelleştirmek istediğini belirten Aytuğ, Ankara'nın bu ısrarındaki gerekçe olarak yapılan devasa yatırımı ve Kıbrıslı Türklerin yönetme noktasında daha önceki başarısızlıklarını gösterdiğini vurguluyor.
Ankara-Lefkoşa hattındaki son gerginliği değerlendiren Aytuğ, Kıbrıs Türk siyaseti bir yandan yenilenme sancısı yaşarken, bir yandan da son dönemde siyasetteki başarısızlıkların yol açtığı güven problemiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor.
Aytuğ'a göre iktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin lideri Mehmet Ali Talat söz konusu durumun farkında ve suyun yönetiminin uzmanlardan oluşacak bir Özerk Su Kurumu'na bırakılması noktasında talepkâr.
Talat'ın ara fomülü şu an için Türkiye'de kabul görmüş değil. Aytuğ şunları vurguluyor: "Talat hükümetteki ortağı UBP Başkanı Hüseyin Özgürgün'ü de ikna etme noktasında bile sıkıntı çekiyor. İki Başkan, Başbakan ve bazı bakanlarla sürpriz bir toplantı gerçekleştirdi ve bu konuda aralarındaki uçurumu kapattı. Şimdi sırada Türkiye'yi ikna etme var."
ERDOĞAN GERİ ADIM ATMAZ
Talat'ın formülü en nihayetinde Ankara'da kabul görecek mi? Koalisyon ortağının desteğini arkasına alan Talat Türkiye'den istediklerini alabilecek mi? Aytuğ'a göre Talat'ın bu konuda başarılı olması söz konusu değil. Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda oldukça kararlı bir duruş sergiliyor.
Aytuğ bu konu hakkında şu görüşlerini bizlerle paylaşıyor: "Türkiye hiçbir şekilde geri adım atma niyetinde değil. Şu anda KKTC'de tüm yatırımlar beklemede. Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti hem belediyelerin hem de devletin alt yapısına yönelik yatırımları durdurdu. ‘Su konusunu halledin, parayı da alın' mesajı çok net veriliyor."
Değerlendirmesi bağlamında Kıbrıslı Türk gazeteci bizlerle şu önemli bilgiyi de paylaşıyor: "Talat'ın Türkiye'deki seçimler öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi gündeme gelmişti ve görüşmenin merkezinde de su konusu vardı. Ancak Erdoğan görüşmeyi istemedi, o görüşme hala gerçekleşmedi. Zira Talat'ın düşünceleri biliniyor. Erdoğan da bu konuda ne kadar ısrarcı olduğunu vanayı kapatarak gösterdi."
Erdoğan'ın vetosundan sonra Kıbrıs'ın kuzeyinde kamu-özel ortaklığına ilişkin bir çalışma yapılmaya başlandı. Kıbrıslı Türklerin su krizinden son umudu bu çalışma. Aytuğ'a göre şu an itibariyle Kıbrıs'ın kuzeyinde Türkiye'nin ısrarlı tutumu karşısında KKTC hükümetinin geri adım atacağı düşüncesi hakim olmaya başladı.