Gazeteci Evren Dede, Türkiye'nin yanı sıra mülteci sorunundan en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Türkiye ziyaretinde verilen mesajları değerlendirdi.
‘ÇİPRAS'IN İLK TÜRKİYE ZİYARETİ POZİTİFTİ’
Yunanistan'ın, ekonomik kriz başta olmak üzere, boğuştuğu sorunlara rağmen, sığınmacı meselesinin çözümü için bu ziyaretin gerçekleştirildiğini ifade eden Dede, “Çipras'ın bütün bunlara rağmen Türkiye'ye gitmesi çok önemliydi. Ziyaret pozitif bir gelişmeydi. Sehayat kararı daha önce alınmıştı, ancak Türkiye'deki seçim sonucu bekleniyordu. Çünkü mülteci sorununu seçimden çıkacak hükümetle görüşmesi gerekiyordu” diye konuştu.
‘TÜRKİYE VE YUNANİSTAN 'MÜLTECİ KAMPI'NA DÖNÜŞEBİLİR’
Yunanistan'ın Türkiye'ye mülteci sorunun çözümü noktasında “Türkiye'de mülteci kayıt merkezleri oluşturalım” teklifi yaptığını hatırlatan Dede şöyle devam etti:
"Yunanistan'ın mülteci sorunu için teklifi basit: Yunanistan 5 adada bulunan mülteci kayıt merkezlerinin adalarda değil, Türkiye'de olmasını istiyor. Atina, mültecilerin Türkiye'nin üzerinden üçüncü ülkelere dağıtılması gerektiğini savunuyor. Bu teklifi Türkiye'nin kabul etmesini mümkün görmüyorum. Türkiye, bu konuyu AB ile pazarlık yapmadan kabul etmeyecektir. Mülteci kriziyle ilgili olarak bir ortak paydada buluşma çabası olduğunu görüyoruz. İki ülke de topun kendilerine patlayacağını biliyor. Çünkü bugün baktığımızda Makedonya da Yunanistan sınırına çelik çit örüyor. Dolayısıyla mülteciler Türkiye'den geçtikten sonra Yunanistan'dan bir yere gidemeyecekler. Böyle bir durumda Türkiye ve Yunanistan ‘mülteci kampı’ haline dönen iki ülke olacak.”
‘ÇİPRAS, AB YOLUNDA TÜRKİYE'YE DESTEK OLMAK İSTİYOR’
Dede, Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda ise Çipras'ın, ‘Bizim ikili işbirliğimiz Avrupa'daki dengeleri değiştirebilir’ mesajını verdiğini söyledi. Dede'ye göre, Çipras, Türkiye'ye "AB'ye girmen konusunda sana yardım edebilirim" diyor ve bu önemli bir mesaj, ancak Türkiye'de pek karşılık bulmadı. Çünkü Türkiye'de AB'ye girme arzusu pek kalmış gibi görünmüyor.
‘İKİ LİDER, KIBRIS TOPLUMLARINI CESARETLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR’
Davutoğlu-Çipras görüşmesinde masadaki diğer konu ise Kıbrıs meselesiydi. Bu sorunun kolay çözülemeyeceğinin altını çizen Dede'ye göre, iki lider de Kıbrıs'taki toplumları cesaretlendirmeye çalışıyor:
“İki başbakanın açıklamalarından da şunu gördük: Toplumlarını, Kıbrıs Rum kesimi ve Kıbrıs Türklerini, cesaretlendirmeye çalışıyorlar. 41 yaşındaki Aleksis Çipras, Kıbrıs'la ilgili hayatı boyunca hep ‘adil ve kalıcı’ çözüm sözlerini duydu, dolayısıyla Kıbrıs meselesinde çözümün önderlerinden olmak istiyor. Dolayısıyla iki tarafında bu konuyla ilgili yaklaşımları pozitifti.”
‘MUHALEFET LİDERLERİNE YAPILAN ZİYARET ÖNEMLİYDİ’
“Çipras, partisi SYRIZA'nın Türkiye'de fikirdaş olduğu parti genel başkanlarını, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ı ziyaret etti. Yüksekdağ'la olan görüşmesinde ‘Mücadelenizi hayranlıkla izliyorum" dedi. Kürt sorununun da barışçıl bir şekilde çözümünü istediğini dile getirdi. Dolayısıyla Çipras, Türkiye ziyaretindeni yaptığı temaslar açısından sepetini ciddi şekilde doldurarak döndü.