Sputnik’e konuşan Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, operasyonun yakın bir zamanda yapılmasını beklediklerini belirterek, “Operasyonda ılımlı ve çokkültürlülüğe inanan, etnik ve mezhepsel ayrımlar yapmayan gruplar yer alacak” dedi.
Sputnik’in güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Türkiye IŞİD ile mücadele kapsamında önümüzdeki günlerde ABD ve koalisyon güçleriyle kapsamlı bir operasyona hazırlanıyor. Operasyon nedeniyle her iki devletin askeri ve istihbarat kurumları arasında sıkı iletişim kuruldu. Türkiye, Suriye’nin Halep kentinin kuzeyinde yer alan Türkiye sınırında bulunan IŞİD’i çıkartacak yerine de kendisine yakın gördüğü Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) yerleştirecek.
ABD VE AVRUPA DESTEKLİYOR
ABD ve Avrupa ülkeleri, Türkiye sınırından IŞİD’in çıkarılmasıyla örgütün Türkiye ve Avrupa ülkelerine rahat geçiş yapamayacağını ve örgüte katılımların da bitme noktasına geleceğini düşünüyor.
Antalya’da düzenlenen G20 zirvesinde temel konulardan biri de IŞİD ile mücadeleydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barak Obama, IŞİD ile mücadeyi kapsamında atılacak adımları görüşmüştü.
‘EL NUSRA OPERASYONDA YOK’
Sputnik’in ÖSO kaynaklarından edindiği bilgilere göre Türkiye ve ABD, Türkmenlerden oluşan Nurrettin Zengi Tugayları, Sultan Murat Tugayları, Ahraru Şam ve Şam Cephesi örgütlerini IŞİD’e karşı savaşta kullanacak.
Operasyonda, terör örgütleri listesinde yer alan El Kaide’nin Suriye kolu olan El Nusra örgütü olmayacak.
El Nusra’nın da düşman olarak gördüğü ABD ile birlikte, kendisiyle aynı gelenekten gelen IŞİD ile savaşmak istemediği belirtiliyor. Operasyonda ilk etapta 10 bin ‘muhalifin’ yer alması planlanıyor.
150 TON MÜHİMMAT GÖNDERİLDİ
Türkiye ve koalisyon güçlerinin operasyon kapsamında ayrıca, muhalif güçlere istihbarat desteğinde de bulunacacağı da iddia ediliyor.
Operasyon hazırlıkları son aşamaya gelirken, ABD başta olmak üzere koalisyon ülkelerine bağlı savaş uçakları İncirlik ve Diyarbakır askeri hava alanında konuşlandırıldı. Uçaklar buradan kalkarak güvenli bölge tabir edilen yerlerde IŞİD mevzilerini vuracak.
Muhalifler, koalisyon uçaklarının hava desteğiyle Halep’in kuzeyindeki IŞİD’in elinde olan Soran, Cerablus, Bab, Dabık, Mınbıc, Rai ve Extarin’e, Mare kasabasından saldırmaya başlayacaklar. Mare kasabası muhaliflerin elinde bulunuyor.
Öte yandan IŞİD de kendisine yönelik yapılacak operasyona karşı Cerablus başta olmak üzere pek çok bölgede silah ve militan yığınağı yapıyor.
SURİYE ORDUSU DA İLERLİYOR
“Bu operasyon bölge halkının huzuru için önemlidir. Güvenli bölge ve uçuşa yasak bölgeyi önemsiyoruz. Bölgedeki muhalif grupların da en büyük isteği hava desteğinin kendilerine sunulması ve o bölgede rejimin uçaklarına uçuş yasağı uygulanmasıdır. Hava desteği olursa Türkmen gruplar başarıya ulaşır. Operasyonda ılımlı olan çok kültürlülüğe inanmış etnik mezhep dini ayrımcılık yapmayan gruplar yer alacak. Türkmenler grubu mu olur, Ahraru Şam mı olur, Şam Cephesi mi olur bu konuda herhangi bir duyum almadık. Operasyonun yakın bir zamanda yapılmasını bekliyoruz. Sahada bir takım dengeler değişiyor. Suriye ordusu bölgede ilerliyor Halep’in kuzeyinde. Esad şimdi Türkiye sınırının 40 kilometre uzağındaki bölgeye yaklaşmış durumda.”
Cevizci, Türkiye’nin istediği ‘güvenli bölge’yi ABD’nin desteklemediğini de belirterek, şunları söyledi: “ABD güvenli politika konusunu desteklemiyor. ABD şimdiye kadar muhaliflerin eğitilmesi konusunu destekledi. Güvenli bölge konusunda ABD ve Avrupa’nın bir takım kaygıları var ama bu kaygılar giderildiği zaman birşey diyeceklerini zannetmiyorum.”
SURİYE’DEN İZİN ALINACAK MI?
Yapılacak operasyon nedeniyle Türkiye ve ABD’nin Suriye’den izin istemeyeceğini ancak bir bilgilendirme yapacağını savunan Cevizci, şöyle devam etti: “Operasyonun yapılacağı alan zaten IŞİD’in işgal edeceği alanlardır. Esad’ın elindeki alanlar değildir. Dolaysıyla Suriye ordusu ile karşı karşıya kalınacak bir durum gözükmüyor.”