“Bizim düşmanımız Esad değil IŞİD” diyen Hollande’ın, Suriye’de önceliği IŞİD’le mücadeleye veren politika değişikliğinin, Rusya ile ABD arasında işbirliği kurulması ihtimalini de hızlandırabileceği düşünülüyor.
‘HOLLANDE, RUSYA İLE ABD ARASINDA KÖPRÜ OLABİLİR’
Rus dış politika uzmanı Vladimir Sotnikov, RIA Novosti ajansına yaptığı açıklamada, Fransa liderinin Moskova ile Washington arasında bir köprü rolü oynayabileceğini söyledi. Hollande’ın Moskova ve Washington’a gerçekleştireceği ziyaretleri ‘mekik diplomasisi’ olarak niteleyen Sotnikov, şu yorumu yaptı:
“Bu ziyaretler, IŞİD’le mücadeleyi yeni bir aşamaya taşıyabilir. Paris’te yaşanan trajik olayların ardından, Batılı ülkeler IŞİD’i yenmek için yaptıklarının yeterli olmadığını anladı. IŞİD’e karşı ortak bir koalisyon ortaya çıkabilir.”
Sotnikov, Batılı ülkelerin, Rusya’nın sürekli gündeme getirdiği IŞİD’e karşı ortak koalisyon oluşturulması gerekliliğini Paris saldırıları sonrası kabul ettiğini de söyledi.
‘FRANSA, ARABULUCULUK MEKANİZMALARINA SAHİP’
Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi (MGIMO) öğretim üyesi Prof. Dr. Yevgeniy Obiçkin de, Fransa’nın ABD ile Rusya arasında siyasi olmasa da askeri işbirliği kurulmasında arabulucu rolü oynamasını sağlayacak birçok mekanizmaya sahip olduğunu belirtti:
“Fransa ve Rusya, güvenlik konusunda işbirliği mekanizmasına sahip. Güvenlik ve savunma konularında, 2002 yılından bu yana faaliyet gösteren Fransız-Rus Konseyi mevcut. Daha uzun bir süredir de dışişleri/savunma bakanlıkları, genelkurmay başkanlıkları ve istihbarat servisleri düzeyinde işbirliği yürütülüyor. Fransa, Yugoslavya operasyonundan bu yana ABD’li askeri yetkililerle de sıkı ilişkilere sahip. NATO çerçevesinde doğrudan ilişki içerisinde. Bu mekanizmalar, ABD ile Rusya arasında askeri işbirliği kurulmasına yardımcı olabilir.”
Obiçkin, Fransa’nın Rusya ile ABD’nin Suriye krizi konusunda siyasi uzlaşı sağlamasına yardımcı olma ihtimalinin ise pek yüksek olmadığı görüşünde.
ABD, aralarında AB ve Körfez ülkelerinin de yer aldığı uluslararası koalisyon ile, bir yılı aşkın süredir Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı hava operasyonları düzenliyor.
Rusya ise, ABD öncülüğündeki koalisyona BM kararına dayanmadığı ve Suriye yönetiminin onayını almadığı gerekçesiyle katılmıyor.
Rus Hava Kuvvetleri, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan gelen askeri yardım talebine dayanarak, 30 Eylül’den bu yana Suriye’deki IŞİD gibi terör hedeflerine operasyon gerçekleştiriyor.
Diğer yandan Rus lider Vladimir Putin, Suriye ve Irak yönetimleri ile Kürt güçlerini de kapsayan daha geniş kapsamlı ‘ortak terörle mücadele koalisyonu’ kurulması çağrısını her fırsatta yineliyor.
Ancak ABD, AB ve Körfez ülkelerinin Esad hükümeti ile işbirliği yapmayı kabul etmemesi nedeniyle, IŞİD’e karşı ortak cephe önerisi şu ana kadar hayata geçirilemedi.