‘IŞİD, 40 ÜLKEDEN FİNANSAL DESTEK ALIYOR’
Putin, "IŞİD, 40 ülkeden finansal destek alıyor. Bunlar arasında G20 üyeleri de var" diye konuştu.
#Putin: #ISIS income comes from #oil trade. I showed my colleagues satellite images of endless truck columns. #G20 pic.twitter.com/Dh70rNHjiV
— Russia Direct (@Russia_Direct) 16 Kasım 2015
‘PETROL YÜKLÜ KONVOYLARIN UZUNLUĞU ONLARCA KİLOMETREYİ BULUYOR’
‘SON OLAYLAR BİZİM HAKLI OLDUĞUMUZU KANITLADI’
Terörle mücadele için uluslararası bir koalisyon kurulmasının halen mümkün olduğuna inandığını ifade eden Putin, “Bence bu halen mümkün olduğu gibi zorunlu da. Eylül ayında yapılan BM Genel Kurulu Toplantısı’nda teröre karşı tek bir koalisyon kurulması çağrısı yapmıştım. Toplantının ardından yaşanan trajik olaylar, bizim haklılığımızı kanıtladı” dedi.
Suriye’de çözüm için izlenmesi gereken aşamaları da açıklayan Putin, “İlk yapmamız gereken şey IŞİD’i yenmektir. Ancak bundan sonra Suriye’de yapılması gereken reformları tartışabiliriz” diye konuştu. IŞİD’e karşı güç birliği çağrısını da yineleyen Rusya başkanı, “Hangi ülkenin IŞİD’e karşı daha etkili olduğunu konuşmaktansa, bu ortak tehdide karşı güçlerimizi birleştirmek daha önemli” dedi.
‘ESAD’I ELEŞTİREN HOLLANDE, PARİS’İ KORUYABİLDİ Mİ?’
“Hiç kimse terör saldırılarına karşı ‘sigortalı’ değil” diyen Putin, Fransa lideri François Hollande’ı örnek göstererek şöyle konuştu: “Hollande, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı çok sert bir tutum içerisindeydi. Peki ne oldu? Bu tutumu Paris’i terör saldırılarından koruyabildi mi? Hayır.”
Daha önce birçok kez IŞİD’e karşı işbirliği çağrısında bulunduklarını hatırlatan Rus lider, ABD’nin ise buna olumsuz yanıt verdiğini belirtti.
Öte yandan Rusya’nın işbirliğine kapılarını kapatmadığını kaydeden Putin şunları söyledi: “Hayat çok hızlı gelişiyor, bize dersler veriyor. Bence, terörle sadece birlikte mücadele edebileceğimizi artık herkes fark ediyor. Biz işbirliği kapımızı hiçbir zaman kapatmadık.”
Rusya’nın Suriyeli muhaliflere IŞİD’e karşı destek vermeye hazır olduğunu açıklayan Putin, bunun siyasi çözüm sürecinin temelini oluşturabileceğini kaydetti: “Suriye’deki silahlı muhaliflerin bir kısmı, Rusya’nın desteğiyle IŞİD’e karşı yoğun askeri eylemler başlatılmasını mümkün görüyor. Biz havadan destek vermeye hazırız. Eğer bu gerçekleşirse, siyasi çözüm süreci için iyi bir temel teşkil edebilir.”
Putin, bu süreçte ABD, AB ülkeleri, Suudi Arabistan, Türkiye ve İran’ın desteğinin de gerektiğini söyledi.
Suriye’de teröristlerin kimler olduğunun da netleştirilmesinin gerekliliğine dikkat çeken Rus lider Putin, bu sayede krizin siyasi yoldan çözümü için gereken koşulların oluşturulabileceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la gerçekleştirdiği görüşmeyi de değerlendiren Putin, Türkiye ve Rusya’nın Suriye krizinin sadece siyasi yoldan çözülmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu kaydetti:
‘SEÇİMLERDEN SONRA TUTUMLARIMIZDA YAKINLAŞMADAN BAHSEDEBİLİRİZ’
“Erdoğan’la ikili ilişkiler ve Suriye krizinin çözümü konusunda uzun uzun konuştuk. Bence, ortak başarı elde etmemizi sağlayacak bazı ortak noktalar yakalayabiliriz. Türkiye Cumhurbaşkanı, bana dün Suriye krizinin sadece siyasi yollarla çözülebileceğini söyledi. Seçimlerden sonra tutumlarımızda yakınlaşmadan bahsedebiliriz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘net ve açık’ bir kişi olduğunu vurgulayan Putin, “Bir müzakereci olarak kolay biri değil, ama çok deneyimli ve çözüm bulmaya çalışıyor” diye konuştu.
'TÜRKİYE-RUS ENERJİ PROJELERİNDE HİÇBİR SORUN YOK'
Putin, Türkiye ile Rusya'nın üzerinde çalıştığı enerji projelerinde hiçbir sorun bulunmadığını söyleyerek, "Ben, Türkiye ile gerçekleştirilen enerji konularında herhangi bir sorun görmüyorum. Daha önce çalışmalarımızı nasıl yürüttüysek, yine aynı şekilde çalışmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de yaşanan siyasi sürecin projeler için bir sorun yaratmadığını belirten Rus lider, "Projelerin hayata geçirilmesinde hukuki formalitelerden ötürü bazı sorunlar yaşandı ancak Türkiye, Rus doğalgazının hacminin korunmasını ve arttırılmasını istiyor. Her iki ülkenin de çıkarına olan bu konuların çözümünde farklı alternatifler üzerinde durduk" ifadelerini kullandı.
'UKRAYNA MESELESİ KAPANMADI'
Öte yandan Putin Ukrayna krizini G20 Zirvesi kapsamında yapılan ikili görüşmelerde liderlerle ele aldığını da belirterek meselenin kapanmadığını ifade etti.
'UKRAYNA'NIN BORCUNU YENİDEN YAPILANDIRMAYA KARAR VERDİK'
''Ukrayna'yı zor bir duruma düşürmemek için partnerlerimiz için bir teklif hazırladık'' diyen Putin, şunları söyledi: ''Yalnızca Ukrayna'nın borcunu yeniden yapılandırmayı kabul etmekle yetinmedik. Uluslararası Para Fonu'nun bizden istediğinden daha iyi koşullar teklif ettik. Ukrayna'nın bu yıl hiçbir ödeme yapmamasına hazırız. Teklifimizi kabul etmesi halinde Ukrayna borcunu 2016-2018 yıllarında her sene 1 milyar dolar olarak geri ödeyebilir.''
'UKRAYNA'DAKİ ATEŞKES SİYASAL ÇÖZÜME HİZMET EDECEK'
Ukrayna'daki son durumun da G20 Zirvesi'nde ele alınan konulardan biri olduğunu paylaşan Putin, ülkenin doğusundaki ateşkesin siyasal sürecin gelişmesini sağlayacağından emin olduğunu belirtti.