Myanmar Anayasası'na göre devlet başkanını seçmek için 329 milletvekilinin oyu gerekiyor. 2008'de kabul edilen anayasaya göre ordunun parlamentoda 166 sandalyesi (yüzde 25) bulunuyor. Bu da diğer devlet başkanı yardımcısının ordu tarafından seçileceği anlamına geliyor. Devlet başkanlığı seçimi için aday gösterme süreci ise 31 Ocak'tan sonra başlayacak.
SUU KYİ: ÜLKENİN FİİLİ LİDERİ OLACAĞIM
Myanmar'ın bağımsızlığını kazanmasında büyük rol oynayan General Aung San'ın kızı olan Suu Kyi, 1989 yılından sonra 15 yılını ev hapsinde geçirmiş, yaklaşık 50 yıl süren askeri yönetimin ardından 2011'de iktidara gelen sivil hükümetin yaptığı bir dizi siyasi reform çerçevesinde milletvekili seçilmişti. Suu Kyi, 1991'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.
ARAKAN MÜSLÜMANLARI OY KULLANAMADI
Myanmar'daki genel seçimlerde vatandaşlık hakları yasası gereği çeşitli gruplar oy kullanamadı. Bu grupların başında Arakan Müslümanları gelirken, başka eyaletlerde oy kullanamayan diğer gruplar, ‘Beyaz Kart’ adı verilen geçici kimlik kartı sahibi olan Nepal (Gorkhalar), Hint ve Çin kökenliler olarak sıralanıyor. Seçimlerde Hint asıllı Müslümanlar da oy kullanamadı.
Ülkede 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, ‘devletsiz’ sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından ‘eziyet gören dini azınlık’ olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.