Tuz eski çağlardan beri insan hayatında her zaman önemli bir yer tutmuştur. Tuz, gıdanın tadını değiştiren ilk baharatlardan biri. Değeri, antik ve Ortaçağ'da muazzam boyutlara ulaşıyordu. Hatta tuzun para yerine geçtiği, alınan malın ücreti olarak ödendiği, yapılan işin karşılığında verildiği dönemler biliniyor. Aynı zamanda batıl inançlara göre, önemli sihir gücüne sahip tuzun yardımıyla büyülenmiş nesneler temizlenebilir. Tüm bunlar dikkate alındığında dökülen tuzun, aileye geçimsizlik getiren kötü bir alamet olduğuna şaşırmamalı.
KAPININ EŞİĞİNDE SELAM VERİLMEZ, BİR ŞEYLER VERİLMEZ
Bu inancın da tarihsel bir dayanağı var. Eski çağlarda ataların külleri kapı eşiğinin altına gömülürdü, rahatsız edilmemeye özen gösterilirdi. O zamanlardan beri eşik, yaşayanların dünyası ile ölülerin dünyası arasında bir tür sınır olarak algılanıyor.
UNUTULAN BİR ŞEY İÇİN GERİ DÖNÜLMEZ
Bu inanç da doğrudan eşikle, dünyaları ayırma fonksiyonlarıyla ilgili. Evden çıkan bir kişinin, hedefine ulaşmadan dönmesi durumunda kapı eşiğine zayıfladığına ve rahatsız edilen ruhların veya diğer uhrevi varlıkların saldırısına uğrayabileceğine inanılırdı. Rusya'da geri dönmek zorunda kişilerin, uğursuzluğu üzerinden atmak için aynaya bakması gerektiğine inanılır.
MİSAFİR GİTTİKTEN SONRA YERLER SÜPÜRÜLMEZ
Aile fertlerinden birileri veya misafirler gittikten hemen sonra evde yerler temizlenmez. Tüm çöpün gidenin ardına takılıp yolda başına sıkıntılar getireceğine inanılır. Bazıları ise evden çıkan misafirin ardından yerler süpürülerek izlerinin silindiğine ve bu misafirin bir daha eve giremeyeceğine inanır.
EVDE ISLIK ÇALMAK PARA KAYBETTİRİR
Islık çalmak, eski çağlarda öbür dünyaya seslenme ve kötü güçleri çağırma olarak görülüyordu. Ancak bu inanca diğer halklar da sahip. Avrupa'nın bazı ülkelerinde ıslık cadılarla ilişkilendirilir, cadıların silahı olarak görülür. Ruslar, evde ıslık çalmanın para kaybına yol açtığına inanır.
BOŞ KOVAYLA YÜRÜYEN KADINDAN UZAK DURUN
Rusya'da boş kovayla yürüyen kadına rastlamanın uğursuzluk getireceğine inanılır. Bu alamet belli ki, kadınların kovalarla nehre indikleri çağlara dayanır. Ancak günümüzde su kovalarının yerini çöp kovaları aldı. Boş kovanın neden kötüye alamet olduğu bilinmiyor. Rusların bu soruya gizemli bir yanıtı var: "Elin boş dönersin!"
SAAT, BIÇAK VE MENDİL HEDİYE EDİLMEZ
Saat, bıçak ve mendil hediye etmek, batıl inançlara sahip Rusları üzebilir. Mendilin hediye alana gözyaşı döktüreceğine inanılır. Saat, ayrılık habercisi olarak algılanır. Bıçakla ilgili inancın ise yine mistik sebepleri var: keskin nesneler, kötü ruhların sığınağı olarak görülüyor. Batıl inançları olan insanlar, hediye edilen keskin nesnelerle birlikte kötülüğün de verildiğini iddia ediyor.
GENÇ KIZLARI MASANIN KÖŞESİNE OTURTMAYIN
Rusya'da eski çağlarda, masaların, odaların köşelerine genelde ‘evde kalmış' kadınlar oturtulurdu. Bu sebepten masa köşesine oturan genç kızların 7 yıl boyunca evlenemeyeceğine inanılırdı. Gerçi köşe yerleri seven modern kızlar, uyarılara karşılık, ‘Kocam köşeli olur' der, yani kocası kendi evine sahip olacak. Yine de çoğu anne babalar kızlarını masa köşelerine oturtmamaya çalışıyor.