‘HÜKÜMET HER AÇIDAN KÖŞEYE SIKIŞTI’
Siyasi ve ekonomik açıdan büyük bir açmazın içerisine sürüklenmiş olan Çipras ve kabinesinin mülteci krizi nedeniyle de köşeye sıkışmış durumda olduğunu kaydeden Yunanistanlı uzmana göre, 20 Eylül erken seçimlerinden sonra işler SYRIZA için yolunda gitmiyor. Çipras’ın bakanları birbiri ardına büyük hatalar yapıyorlar. Hükümet topluma yeni kemer sıkma politikalarını empoze etmekte yetersiz kalıyor.
Tüm bu zorluklar nedeniyle, Çipras mülteci krizi konusunda ‘hükümet görevini yerine getiriyor’ imajını topluma ve uluslararası kamuoyuna lanse etmek için bazı adımlar atıyor. Ancak bu adımlar yetersiz. Hükümetin bu konudaki iletişim stratejisi içler acısı bir durum arz ediyor. Panayiotopoulos bu noktaya işaret ediyor.
Mülteci akınına uğrayan Yunanistan adalarında ve ‘hot spot’ tabir edilen mülteci kabul ve barındırma noktalarında Atina tam anlamıyla sorumluluklarından kaçmanın derdinde. Panayiotopolous, Yunanistan’ın birçok bölgesinde yerel makamların ve gönüllülerin kaderlerine terk edildiğini vurguluyor.
Mültecileri karşılayan sosyal kurumlar çökme noktasına gelmiş durumda. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve polis müdürlükleri personel yetersizliğinden ihtiyaçlara cevap veremiyor. Ayrıca, bu kurumların yeterli mali kaynakları yok. Panayiotoupolos, Çipras’ın bu gerçekleri bilerek toplumdan sakladığını ifade ediyor.
“Adalarımızın insanları türlü zorluklarla savaşan mültecileri kucaklıyorlar. Ancak Çipras hükümeti onlara ne türlü bir mükafat veriyor?” sorusunu soran Panayiotopoulos, buna şu cevabı veriyor: “Hükümet Yunanistan’ın adalarında KDV’yi yüzde 23’e çıkartarak insanlarımızı mükafatlandırıyor.”
‘AB’NİN KABAHATİ BÜYÜK’
“Mülteci meselesinde tek kabahatli Çipras kabinesi değil” diyen Panayiotopoulos, bu büyük insani krizde AB’nin sınıfta kalmış olduğuna işaret ediyor.
Yunanistanlı uzman şunları vurguluyor: “AB Yunanistan’dan kemer sıkma politikalarındaki küçük bir gevşeme karşılığında 50 bin mülteciyi kabul etmesini talep ediyor. AB’ye bu konuda kim güvenebilir? Yarın mültecilerin sayısı 100 binleri yahut 200 binleri bulacak olursa, AB Yunanistan’ın yardımına koşacak mı? Diğer yandan, mülteci krizinin ülke turizmine ve yerel ekonomiye olumsuz etkisini kim göğüsleyecek?’
‘TÜRKİYE DE SUÇLU’
Panayiotopolous’a göre mülteci krizinde, AB ile beraber Türkiye’nin de kabahatleri azımsanmayacak ölçüde büyük. Yunanistanlı uzmana göre, mülteci kriziyle Türkiye Yunanistan’a bir çeşit diplomatik baskı uygulamaya amaçlıyor.
Panayiotoupolous, Çipras’ın Ankara ziyaretinden de olumlu sonuçlar beklemiyor. Yunanistanlı uzmana göre, Çipras Ankara’da Türkiye hükümetinin son zamanlarda imza attığı birtakım önemli yanlışlara değinmeyecek ve her zamanki gibi ‘temkinli’ bir duruş sergileyecek.