‘RUSYA, 18 AYLIK ANAYASA REFORMU ÖNERDİ'
Heyete başkanlık eden Halk İradesi Partisi lideri Kadri Cemil, Rusya'nın Suriye'de 18 ay içinde yeni bir anayasa hazırlanması teklifini sunduğunu açıkladı. Ancak bunun sadece bir öneri olduğunu vurgulayan Cemil, Viyana'daki Suriye toplantısında anayasa reformu konusunun da ele alınması gerektiğini vurguladı.
Suriye muhalefetinin anayasada 'özerklik' reformunu da istediğini belirten Cemil, "Suriye'de durum sürekli olarak değişiyor. Zamanın gereksinimlerine uygun siyasi yönetimler kurulması gerekiyor. Dolayısıyla Suriye anayasasında bu çerçevede değişiklikler yapılmalı. Özerklik ihtimali de anayasada gözetilmeli" dedi.
‘BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE TÜM MUHALİF GRUPLAR ÇAĞRILMALI'
Suriye krizine siyasi çözüm bulmak amacıyla yapılan görüşmelerde, tek bir muhalif grubun bile dışlanmasını istemediklerinin altını çizen Cemil, dış aktörlerin Viyana'daki toplantıda muhalifler konusunda anlaşmaya varılmasını umduklarını ifade etti.
Cemil şu değerlendirmeyi yaptı: "Viyana'daki toplantıya, Suriye Değişim ve Kurtuluş Cephesi ile Şam yönetimi temsilcileri davet edilmedi. Bu konu değerlendirilecek çünkü şu anda muhalefetin kim olduğu konusunda bir anlaşma sağlanabilmiş değil. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, muhaliflerin belirlenmesi için bir liste oluşturulmasını teklif etti. Umuyorum ki Viyana toplantısı, barış görüşmelerine muhalifleri ve mevcut rejimi davet etmek adına önemli bir adım olacak."
Rusya'nın Suriye görüşmelerine katılmasını istediği muhalif grupları temsil eden listeye 38 ismi eklediğini açıklayan Cemil, "Rusya'nın 38 isimlik listesinde, daha önce Moskova-2 görüşmelerine katılmış olan muhalefet temsilcileri bulunuyor. Suudi Arabistan'ın muhalefet listesinde ise 35 isim var" dedi.
Öte yandan Suriye hükümetiyle siyasi diyalog fikrine açık olan Demokratik Değişim İçin Ulusal Koordinasyon Komitesi üyesi Muhammed Hicazi ise Rusya'nın tüm muhalefet grupları ile Şam hükümetini barış görüşmelerine dahil etme çabalarını desteklediklerini belirtti. Hicazi, "Rusya ve Mısır'ın pozisyonunu destekliyoruz ve Moskova'nın muhalefetle hükümet yetkililerini müzakerelere dahil etme çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Siyasi süreci başlatmak için her yerde buluşma yapmaya hazırız" diye konuştu.
Hicazi ayrıca, Rusya'nın siyasi çözüm yolunun belirlenmesi ve uygulanması amacıyla Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a ‘müzakere masasına oturması için' baskı uygulamasını umut ettiklerini de vurguladı.
Hicazi, Esad'ın Suriye'de yapılacak yeni başkanlık seçimlerine katılmamasından yana olduklarını ifade ederek "Bu kişi, Suriye'de yaşananların sorumlusudur. Başkanlığa adaylığını koyup seçimlere katılamaz" dedi.