Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Sosyal Araştırmalar Merkezi başkanı Elif Özmenek Çarmıklı, RS FM'de yayınlanan Dünya Panorama programında Yunanistan Başbakanı Akeksis Çipras'ın 17 Kasım’da yapacağı Türkiye ziyaretinin önemi yorumladı.
‘YUNANİSTAN, TÜRKİYE İLE MÜZAKERELERDE İNİSİYATİF ALMAK İSTİYOR’
Çarmıklı, Çipras'ın verdiği diğer bir mesajın da ‘AB adına Türkiye ile müzakereleri sadece Almanya Başbakanı Angela Merkel'e bırakma niyetinde olmaması’ olduğunun altını çizerek, “Yunanistan, Türkiye ile diyalog süreci konusunda inisiyatifi almak istiyor” dedi.
Çipras'ın Türk-Yunan işbirliği yerine Avrupa işbirliğine vurgu yaptığını belirten Çarmıklı, "Yunanistan'a göre adaletli bir yük paylaşımı, bunun da bir fiyatı olacak. Ancak bu fiyat maddi değil siyasi olacak” ifadelerini kullandı.
ÇİPRAS'IN ÇANTASINDA NELER VAR?
Çarmıklı'ya göre Çipras’ın mevkidaşı Ahmet Davutoğlu’yla görüşmesinde masada üç ana konu olacak: Türkiye, Lübnan ve Ürdün'de mülteci kabul merkezlerinin kurulması, AB-Türkiye geri kabul anlaşmasının uygulanması, Türk sahillerinde etkin kontroller ve düzensiz göçle mücadelenin yapılması. Çarmıklı, bu üç başlıkta da aslında Yunanistan ve Türkiye'nin beraber adım atması gerektiğini belirtti.
‘TÜRKİYE, ÇİPRAS HÜKÜMETİNDEN UMUTLUYDU’
Çipras hükümetinin iş başına gelmesinin Türkiye'de başlangıçta büyük bir umut yarattığına dikkat çeken Çarmıklı, "Türkiye, bugüne kadarki hükümetlerden farklı bir hükümetle işbirliği olanağını yakalayabileceğini düşünüyordu. Ancak, Çipras'ın son dönemde verdiği imaj, AB çizgisinden pek de ayrılmak istemediği yönünde” ifadelerini kullandı.
‘İKİ ÜLKE ORTAK HAREKETLE AB'DEN KAZANIM ELDE EDEBİLİR’
Sığınmacı sorunu konusunda planlanmış olmasa bile, birbirlerini eylemleri ile destekleyen iki ülkenin kritik bir zirvede bir araya geleceğinin altını çizen Çarmıklı, Yunanistan ve Türkiye'nin siyasi anlamda da ellerinin çok güçlü olduğunu belirtti ve "İki ülke AB’ye karşı ortak bir hareketle önemli kazanımlar elde edebilirler." dedi.
Çarmıklı, “Ancak arada AB'ye üyelik farkı var. Yunanistan AB üyesi, fakat değil. Çipras, başı sıkıştığı zamanda AB çizgisinde hareket edebilir ve Türkiye'yi birçok konuda yalnız bırakabilir. Tüm bunlar değerlendirildiğinde ortak, adaletli bir işbirliği sağlanması için henüz çok net gözükmeyen bir tablo var” diye konuştu.