İsrail Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki AB Büyükelçisi Lars Faaborg-Andersen’i bakanlığa çağırarak karardan duyduğu memnuniyetsizliği iletti. Bakanlıktan yapılan açıklamada da, “Siyasi nedenlerle alınan bu karardan üzüntü duyuyoruz. İsrail’in terör saldırıları altında olduğu bir dönemde İsrail ürünlerine yönelik boykot hareketinin etkisi altında atılan bu sıra dışı ve ayrımcı adım üzüntü vericidir” denildi.
İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz de kararı ‘antisemitizm’ olarak niteledi.
YERLEŞİMLER ULUSLARARASI YASALARA AYKIRI
İsrail’in Batı Şeria’da, Doğu Kudüs’te ve Golan Tepeleri’nde işgal altında tuttuğu bölgelerde yerleşim kurması uluslararası yasalara aykırı. Bu nedenle burada üretilen ürünler de, AB’nin yeni düzenlemelerine göre ‘İsrail Malı’ sayılamayacak. Yönetmeliğe göre, üye ülkelerden de yerleşim bölgelerinde üretilen İsrail ürünlerini tespit etmeleri ve İsrail sınırları içinde üretilenlerden ayırmaları istenecek.
Etiketler üzerinde nasıl bir ifade kullanılacağı henüz açıklanmadı. Tel Aviv'deki AB sözcüsü David Kriss ise, "İsrail yerleşiminden geldiğini açıkça belli etmesi gerekecek" dedi.
AB ile İsrail’in yasadışı yerleşimleri arasındaki ticaret maddi olarak çok önemli olmasa da siyasi açıdan sembolik değer taşıyor.