Mektupta ifade edilen 4 şart arasında şu maddeler bulunuyor:
— İngiltere ve euro kullanmayan diğer ülkeler için para birimi eşitliğinin sağlanması
— AB içinde rekabetin artırılması
— AB üyesi ülkelerden göç eden kişilerin alabileceği devlet yardımlarının kısıtlanması
— İngiltere’nin 'giderek yakınlaşan AB' dışında tutulması ve ulusal parlamentoların güçlendirilmesi
'AMAÇ AB'DEN GÖÇÜ AZALTMAK'
İngiliz basınına göre, Cameron’ın AB üyelik şartları arasında en çok tartışma yaratacak madde, AB ülkelerinden gelen göçmenlerin devlet yardımlarına ulaşımının kısıtlanması. Son resmi rakamlara göre İngiltere’ye göç eden AB vatandaşlarının yüzde 40’tan fazlası çalışsalar bile vergi kredisi ya da çocuk desteği gibi devlet yardımlarından yararlanabiliyor. İngiltere’ye göç eden AB vatandaşlarının en az 4 yıl bu yardımlara ulaşmasını engellemeyi amaçlayan Cameron’ın bu yolla ülkesine göç miktarını azaltmak istediği belirtiliyor.
Ancak birçok AB ülkesinin vatandaşlarının ikinci sınıf insan muamelesi görmesine neden olacağı gerekçesiyle bu öneriye şiddetle karşı çıkacağı tahmin ediliyor.
AB KARŞITLARI BEĞENMEDİ
İngiltere'de giderek güçlenen AB karşıtı hareketin en önemli temsilcilerinden olan aşırı sağcı UKIP partisi lideri Nigel Farage ise, başbakanın konuşmasından sonra yaptığı açıklamada, hükümetin öne sürmeyi planladığı koşulların kayda değer bir değişim vaat etmediğini söyledi.
Farage “Parlamento'nun üstünlüğünün geri kazanılması ya da AB içi dolaşım özgürlüğünün sona erdirilmesi konusunda hiçbir vaatte bulunulmuyor” dedi.
MERKEL: ÇÖZÜM BULABİLİRİZ
Almanya Başbakanı Angela Merkel de, İngiltere'nin AB'den ayrılmasını engellemek için bir anlaşma yapabileceklerine emin olduğunu söyledi.