Paris'te düzenlenen UNESCO Genel Konferansı'nda yapılan oylamada 2008 yılında tek taraflı olarak Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın üye ülke olarak tanınmasını öngören tasarıya 92 ülke ‘Evet’ derken, 50 ülke karara karşı çıktı, 29 ülke ise çekimser kaldı. Oylama sonucunda, üçte iki çoğunluğu sağlayamayan Kosova’nın UNESCO’ya üyeliği reddedildi.
Oylamada, Türkiye’nin yanı sıra Karadağ, Arnavutluk, Makedonya, Belçika, Fransa, Kanada, Bulgaristan, Afganistan ve Slovenya ‘Evet’ oyu verirken; Sırbistan ve Rusya ile birçok Latin Amerika ülkesi Kosova’nın UNESCO’ya üyeliğine karşı çıktı.
Full list of countries voting against #KosovoinUNESCO: pic.twitter.com/s49UBJseR7
— Balkanist Magazine (@Balkanist) November 9, 2015
Oylamaya Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan gibi ülkeler katılmazken, Bosna-Hersek çekimser oy kullandı. Ortadoğu ülkeleri arasında Suriye ve 2011'deki Genel Konferans'ta benzer bir süreçle üye kabul edilen Filistin ise Kosova'nın üyeliğine karşı oy kullandı.
Oylama öncesinde Sırbistan tarafından sunulan, Kosova'nın üyeliğiyle ilgili karar tasarısının bir sonraki UNESCO Genel Konferansı'na ertelenmesini öngören değişiklik önerisi ise 59 ülke tarafından desteklenirken 89 ülke tasarıya aleyhte oy kullandı.
‘KOSOVA’YI TANIDIĞI HALDE LEHTE OY VERMEYENLER OLDUKÇA KALABALIK’
Oylamaya katılamayan ülkelerin çokluğuna da vurgu yapan Botsalı, "ABD ve İsrail, Kosova'nın üyeliğini desteklemelerine rağmen, üyelik aidatlarını ödemedikleri için oy hakkına sahip olmadıklarından oy kullanamadılar" dedi. Botsalı, Kosova'ya yönelik olumsuz bir ortam oluşmadığının da altını çizerek "Kosova'nın BM'ye üyelik süreci başlamıştır. Bu oylamanın reddedilmesi özellikle matematik dengeye baktığınız zaman, Kosova lehine olan siyasi atmosferi değiştirmemektedir" ifadelerini kullandı.