Gazeteci Apostolos Tomaras, Ada’nın doğu kıyılarında yaşanan sığınmacı dramının uzun zamandan bu yana Güney Kıbrıs hükümetinin gündemindeki bir tartışmayı alevlendirdiği görüşünde.
Sputnik’e ulaşan bilgiler Güney Kıbrıs Savunma Bakanlığı’ndan konuyla ilgili önemli projelerin var olduğunu gösterirken, Batılı güçlerin de savunma alanındaki adımlara etkin şekilde destek vereceği belirtiliyor.
BİRİNCİ ÖNCELİK MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE
Sputnik’le konu hakkında görüşlerini paylaşan Yunan askeri kaynakları ‘AB üyesi bağımsız Kıbrıs’ın bölgesindeki saygınlığının artmasının kendi kara sularını ve Münhasır Ekonomik Bölge’nin etkin ve fiili bir şekilde korumasına bağlı olduğu’nun altını çizdi. Aynı kaynaklar, son zamanlarda Doğu Akdeniz ve Ege’deki mülteci dramını da hatırlattı. Yeni süreçte, Türkiye’nin tanımadığı ancak AB üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin mülteci sorununda aktif rol almak zorunda kalabileceği belirtiliyor.
İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI YOLDA
Güney Kıbrıs Savunma Bakanlığı’na göre, Rum Muhafız Ordusu’nun güçlendirilmesi ve modern bir donanmanın oluşturulmasının en önemli adımlardan biri ülkenin insansız hava araçlarına (İHA) sahip olması. Bu durumu dikkate alan Rum bürokrat ve subaylar yabancı ülkelerden insansız hava araçlarının temin edilmesi için ön araştırmalara başladı.
AÇIK DENİZ GEMİLERİ GELİYOR
Güney Kıbrıs Savunma Bakanlığı, açık deniz gemilerinin (UAV) temini için İsrail ile temasa geçti. İki ülke arasında varılan ilk anlaşmaya göre, iki açık deniz tipi savaş gemisi 2013 yılında İsrail tarafından Güney Kıbrıs’a teslim edilecekti. Ancak bu anlaşma şimdilik bazı teknik ve siyasi detaylara takılmış durumda. Bu durumu sorun olarak görmeyen Rum yetkililer, gelecek dönemde en az iki geminin Güney Kıbrıs’ın emrinde denizlere açılacağı bilgisini paylaştı.
Kıbrıs Rum Yönetimi’nin modern bir donanma yaratma planını Fransa ve Yunanistan da yakından takip ediyor. İki ülke, Güney Kıbrıs’a savaş gemisi temini için ‘Hazırız’ mesajı veriyorlar.
GÜNEY KIBRIS’TA YENİ ASKERİ İLETİŞİM AĞI
Bu arada, Ada’nın telekomünikasyon şirketi CYTA’nın önümüzdeki süreçte özelleştirileceği ve iletişim ağlarının 21. yüzyıldaki savunma stratejilerinde oynadığı rolü dikkate alan Kıbrıs Rum Yönetimi, iletişim sektöründe de önemli bir adıma hazırlanıyor. Kıbrıslı Rumlar, CYTA’dan bağımsız olarak Ada’nın savunma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yeni ve modern bir askeri iletişim ağı kuruyorlar.
ARKA PLANDA WASHINGTON VAR
Yunanistan ve Güney Kıbrıs’a yakınlığı ile bilinen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Doğu Akdeniz ile ilgili her açıklanasında ülkesinin Güney Kıbrıs’la arasındaki ‘stratejik ilişkinin’ önemine atıfta bulunuyor. Yunan ve Kıbrıslı Rum uzmanlara göre, yakın süreçte Güney Kıbrıs’ın modern bir donanmaya ve daha etkin bir savunma gücüne sahip olması ABD’nin bölgenin geneliyle ilgili planlarıyla da örtüşüyor.