Tatvan ilçesindeki volkanik Nemrut Dağı'nın patlaması sonucu oluşan ve şekillerinden dolayı 'Nemrut'un develeri' olarak adlandırılan taşların, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bildirildi. Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, sit alanı ilan edilen bölgede hiçbir koruma önlemi alınmadığını, bu nedenle taşların her geçen gün biraz daha yıprandığını söyledi. Belli bir düzen içinde dikili olan lav taşlarının büyük bölümünün zaman içinde tahrip edildiğini kaydeden Demirtaş, bu güzelliğin yok olmaması için ciddi koruma önlemi alınması gerektiğini bildirdi. Halk arasında süregelen efsaneye göre bu taşların 'Nemrut'un develeri' olarak adlandırıldığını belirten Demirtaş, bilimsel olarak bakıldığında binlerce yıl içerisinde, yağmur ve benzeri dış etkenlerin aşındırması sonucunda taşların ilginç şekiller aldığını ifade etti.
'Nemrut'un develeri' zamana direniyor
02:52 04.11.2015 (güncellendi: 03:00 04.11.2015)
Abone ol
Bitlis'deki 'Nemrut'un develeri' olarak bilinen kaya blokları, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
© AA / Şener ToktaşBitlis'deki "Nemrut'un develeri" olarak bilinen kaya blokları, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
1/5
© AA / Şener Toktaş
Bitlis'deki "Nemrut'un develeri" olarak bilinen kaya blokları, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
© AA / Şener ToktaşKarşıyaka Mahallesi'nde, çevresinde bir su kaynağının da bulunduğu, kaya blokları, etkin şekilde korunmadığı için bazı kişilerce tahrip ediliyor.
2/5
© AA / Şener Toktaş
Karşıyaka Mahallesi'nde, çevresinde bir su kaynağının da bulunduğu, kaya blokları, etkin şekilde korunmadığı için bazı kişilerce tahrip ediliyor.
© AA / Şener ToktaşBitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, sit alanı ilan edilen bölgede hiçbir koruma önlemi alınmadığını, bu nedenle taşların her geçen gün biraz daha yıprandığını söyledi.
3/5
© AA / Şener Toktaş
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, sit alanı ilan edilen bölgede hiçbir koruma önlemi alınmadığını, bu nedenle taşların her geçen gün biraz daha yıprandığını söyledi.
© AA / Şener ToktaşBelli bir düzen içinde dikili olan lav taşlarının büyük bölümünün zaman içinde tahrip edildiği, bu güzelliğin yok olmaması için ciddi koruma önlemi alınması gerektiği bildirildi.
4/5
© AA / Şener Toktaş
Belli bir düzen içinde dikili olan lav taşlarının büyük bölümünün zaman içinde tahrip edildiği, bu güzelliğin yok olmaması için ciddi koruma önlemi alınması gerektiği bildirildi.
© AA / Şener ToktaşHalk arasında süregelen efsaneye göre taşların 'Nemrut'un develeri' olarak adlandırıldığını belirten Demirtaş, bilimsel olarak bakıldığında binlerce yıl içerisinde, yağmur ve benzeri dış etkenlerin aşındırması sonucunda taşların ilginç şekiller aldığını ifade etti.
5/5
© AA / Şener Toktaş
Halk arasında süregelen efsaneye göre taşların 'Nemrut'un develeri' olarak adlandırıldığını belirten Demirtaş, bilimsel olarak bakıldığında binlerce yıl içerisinde, yağmur ve benzeri dış etkenlerin aşındırması sonucunda taşların ilginç şekiller aldığını ifade etti.