BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, 250’den fazla çocuk ve onların aileleri ile görüşerek hazırladığı ‘Vatansız Çocuklar’ raporunu açıkladı. Rapora göre, çocukların neredeyse tamamı ‘ayrımcılık’, ‘hayal kırıklığı’ ve ‘umutsuzluk’ hissediyor. Raporda ayrıca, çocukların birçoğunun kendisini ‘değersiz’, ‘görünmez’, ‘yabancı’, ‘birilerinin gölgesinde yaşayan’ ve ‘sokak köpeği’ gibi tanımladığı belirtildi.
‘VATANSIZLIK’ PSİKOLOJİK YIKIMA NEDEN OLUYOR
Rapora göre, etnik kimlik, din, savaşlar, yerinden edilme gibi nedenlerle herhangi bir yere ait olamayan kişilerin yaşadığı 20 ülkede her yıl en az 70 bin vatansız çocuk dünyaya geliyor. Dünya genelinde ise her 10 dakikada bir vatansız çocuk doğuyor. 30'dan fazla ülkede doğum sertifikası olmayan vatansız çocuklar sağlık hizmeti alamazken, en az 20 ülkede vatansız çocuklara aşı yapılamıyor.
BM’DEN ‘AİDİM’ KAMPANYASI
Örgüt, vatansızlık sorunun çözümü için çocuklara doğdukları ülkelerde vatandaşlık verilmesi ve annelerin babalar gibi vatandaşlıklarını çocuklarına geçirebilmesi için kanunların yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu.