İranlı bakan, Esad hükümetinin siyasi çözümdeki yerinin tartışma konusu olarak kaldığını belirtti. Diğer taraftan görüşmede, teröre karşı mücadele ve Suriye'de siyasi çözüm ihtiyacı konusunda uzlaşmaya varıldığını kaydeden Caferi, "Elbette, silahlı eylemde bulunan terörist grupların çözümde yeri olmadığı konusunda anlaşmazlık yok" diye konuştu.
RUSYA: İLERLEME SAĞLADIK
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ise, görüşmelerde ilerleme sağlandığını ifade etti. Viyana'daki toplantılara ara verildiği sırada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bogdanov, bir gazetecinin görüşmelerde ilerleme sağlanıp sağlanmadığına dair sorusu karşısında da, ''(İlerleme) her zamanki gibi var'' diye konuştu.
Üst düzey bir ABD’li yetkili de, uluslararası görüşmelerin gelecek hafta Viyana’da devam edebileceğini belirtti.
'KÖTÜ GİTTİĞİNİ SÖYLEYEMEM'
Ara sırasında gazeteciler, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'ye de soru yöneltmek istedi.
Mogherini, görüşmelerin nasıl gittiğiyle ilgili bir soruya yanıt vermeyince ''Bu, görüşmelerin kötü gittiği anlamına mı geliyor?'' şeklindeki ikinci bir soru karşısında da şunları söyledi: ''Hayır, görüşmelerin kötü gittiği anlamına gelmiyor. Bu yalnızca benim yorum yapmayacağım anlamına geliyor.''
Gazetecilere açıklama yapan üst düzey bir ABD’li yetkili ise, uluslararası görüşmelerin gelecek hafta Viyana’da devam edebileceğini söyledi.
'İLERLEME SAĞLANACAĞINI UMUYORUM AMA BU ÇOK ZOR'
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, Suriye'de dört yıldır devam eden savaşın sona ermesi için siyasi bir çözüm bulunması amacıyla Viyana'da yapılan görüşmelerde ilerleme sağlanacağını umut ettiğini, ancak bunun çok zor olduğunu söyledi.
Kerry bugünkü görüşmeler öncesinde basına yaptığı açıklamada, "Umutluyum. Bunu iyimserlik olarak nitelemem. İlerlemek için bir yol bulabileceğimizden umutluyum. Ancak bu çok zor" dedi.
ALMANYA: UMUT VERİCİ BİR İŞARET
Viyana'daki görüşmelere katılan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da, görüşmelerin Suriye’de çözüm için ‘umut verici bir işaret’ olduğunu söyleyerek, “Suriye’deki çatışmaların sona erdirilmesine gerçekten katkı sağlamaya hazır şekilde masaya oturursak toplantılarda başarı sağlayabiliriz” diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, Viyana’da yapılacak Suriye toplantısına katılacak ülkeleri 'esnek davranmaya' çağırdı. Genel Sekreter, zirvenin beş ana katılımcı ülkesi ABD, Rusya, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan’dan küresel liderlik için ulusal perspektiflerini terk etmelerini istedi.
17 ÜLKE KATILIYOR
Viyana’daki uluslararası Suriye görüşmelerine Rusya, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın yanı sıra, İran, Çin, Irak, Lübnan, Mısır, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'dan temsilciler katılıyor. Toplantının en dikkat çekici özelliği, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı destekleyen İran'ın uluslararası görüşmelere ilk kez katılıyor olması. ABD ve müttefikleri ise Esad’ın çözümün bir parçası olamayacağında ısrar ediyor.
Bu arada AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, toplantıda Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile yan yana oturduğu fotoğrafı "Viyana’daki Suriye görüşmelerinde AB siyasi süreci başlatmak üzere ilgili tüm bölgesel ve uluslararası aktörlerle çalışıyor” notuyla Twitter’da paylaştı.
At #SyriaTalks in Vienna. EU working with all relevant regional and international players to start political process pic.twitter.com/N82FhY8gx6
— Federica Mogherini (@FedericaMog) 30 Ekim 2015