ÇGD açıklamasında "Görülmektedir ki Türkiye, ifade özgürlüğünün yok edilmeye, basının bir kısmının susturulmaya diğer kısmının ise tetikçileştirilmeye, gazetecilerin ise sindirilmeye çalışıldığı bir ülke haline getirilmektedir" ifadelerine yer verildi.
ÇGD, 2015 Temmuz-Eylül dönemi Medya Raporu'nu yayımladı. Raporda yaptıkları haberler, yazdıkları yazılar nedeniyle haklarında soruşturma açılan gazeteciler; basın-yayın organlarını çıkarları için kullanarak manipülasyona dayalı haberler yapan yayın organları ve Türkiye'de basına yönelik baskılara karşı gösterilen uluslararası düzeydeki tepkiler yer aldı. Raporun kapsadığı dönemde görev başındaki gazetecilere yönelik şiddet ve gözaltı olayları yaşandığı ifade edilerek "İfade özgürlüğünün pratik karşılığı olan mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelen bu tutumlar, halkın haber alma hakkının engellenmesi demektir" denildi.
‘BİRÇOK GAZETECİYE CUMHURBAŞKANINA HAKARETTEN DAVA AÇILDI'
Raporun ‘Sansür ve baskılar' bölümünde gazetecilerin görev başında uğradıkları saldırılar ve yayın yasakları ile medya kuruluşlarına yönelik cezalar yer alırken ‘cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla birçok gazeteci, köşe yazarı ve medya kuruluşu hakkında soruşturma ve dava açıldığına dikkat çekildi.
‘DOĞAN MEDYA'YI MADIMAK GİBİ YAKACAĞIZ'
Hürriyet gazetesine AK Parti İstanbul Milletvekili Abdürrahim Boynukalın'ın da aralarında bulunduğu bir grubun saldırısına da yer verilen raporda Hürriyet'e saldıranlardan birinin Twitter üzerinden paylaştığı "Vekilim, Madımak gibi cayır cayır yakacağız Doğan Medya'yı. Yoldayız. Müslüman gençlik şeriatın gereğini yapacak" mesajına da yer verildi.
‘Basın üzerinden iktidar kavgaları ve manipülasyonlar' başlığında basının iktidar kavgalarının aracı yapılmak istendiği belirtilirken "Halkın haber alma hakkının pratik aracı olan basın, ülkemizde iktidar kavgalarının ve iktidarın kavgalarının pragmatik aracı yapılmak istenmektedir. Ne yazık ki kimi basın kuruluşları, bu isteğe karşılık verecek ve iktidarın basın bülteni olacak şekilde yayın yapmaktadır" eleştirisine yer verildi. Raporda hükümeti destekleyen bazı gazetelerin haberleriyle özellikle Doğan Grubu'nu hedef gösterdiğine dikkat çekildi.
Raporda Türkiye'deki basın özgürlüğü ihlallerine yönelik uluslararası tepkilere de yer verilirken Avrupa Konseyi'nin basın özgürlüğü ve gazeteciler için kurduğu platformda açıklanan 75 acil durumdan 23'ünün Türkiye'den olduğu açıklamasına da yer verildi.
ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, İpek-Koza Medya Grubu'na Gülen cemaatine yönelik operasyon kapsamında kayyum atanması ve sonrasında gazetelere ve televizyonlara yapılan operasyonun kabul edilemez olduğunu ifade ederken bu olayın gelecek raporda yer alacağını ifade etti.