Reuters ajansına konuşan John Kirby, “Bir noktada biz de anlıyoruz ki Suriye’de siyasi geçiş sağlanmasına ilişkin müzakerelerde İran’la da konuşulmasına ihtiyaç duyulacak” dedi. Tahran’ın Şam yönetimi ile ilişkileri olduğunu ve krizin taraflarından biri sayıldığını ifade eden Kirby, öte yandan İran’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a verdiği desteğin çözüme yardım etmediğini söyledi.
‘İRAN SÜRECİN BİR PAYDAŞI’
ABD’li sözcü şu ifadeleri kullandı: “İran, Suriye’de siyasi çözüm sağlanması sürecinin paydaşlarından biri. Esad rejimiyle ve Suriye içinde ilişkilere sahip. ABD Dışişleri Bakanlığı bu karmaşık sürece çok dikkatle yaklaşıyor. Çözüm bulunması zaman alacak ve tüm taraflar kaçınılmaz şekilde uzlaşıya gidecek.” Kirby, bu hafta sonuna kadar Suriye kriziyle ilgili yeni bir toplantı yapılacağını da açıkladı.
Bu arada AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Frederica Mogherini de İran’ın Suriye için siyasi çözüm görüşmelerine katılması gerektiğini belirtti.
RUSYA, İRAN’IN MASADA OLMASINI İSTİYOR
ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları, 23 Ekim’de Viyana’da yaptıkları toplantıda, Suriye krizine ilişkin uluslararası müzakerelere İran’ın da katılımını değerlendirmişti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Zamanı gelince İran ile konuşuruz ancak şimdi o noktada değiliz” derken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov “Bir sonraki görüşmeler İran ve Mısır’ı da içine alan geniş kapsamlı bir formatta olmalıdır” demişti.