Dünya Sağlık Örgütü (WHO), salam, sosis, sucuk, jambon, pastırma gibi işlenmiş etlerin, sigara ve asbest gibi kanser riskini artırdığını belirtti.
WHO’nun açıkladığı rapora göre, günde 50 gram işlenmiş et yemek insanlarda bağırsak kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 18 oranında artırıyor. Raporda yer verilen tahminlere göre, işlenmiş et ürünlerini tüketmemek her yıl 34 bine yakın kanser vakasının önüne geçebilir.
Raporda, kansere yol açtığı ifade edilen işlenmiş etlerle, kırmızı etin ömrünü uzatmak veya tadını değiştirmek amacıyla tütsüleyerek, kurutarak ya da tuz ve koruyucu maddeler ekleyerek niteliğinin değiştirilmesi kastediliyor. WHO’nun raporuna göre kanser tehlikesini artıran unsurlar da bu eklenen maddeler.

WHO, işlenmiş et ürünlerini alkol ve plütonyumla aynı kanser riski taşıyan ürünler sınıfına koydu.

Yine de işlenmiş et ürünlerinin kansere yol açma riski, sigara ve alkol kadar yüksek değil.

Cancer Research UK örgütünden Tim Key de, “Bu karra kırmızı et ya da işlenmiş et yemeyi bırakmak gerektiği anlamına gelmiyor ancak bu ürünleri fazla tüketiyorsanız azaltmanız gerek” dedi.

Öte yandan raporun et ve hazır gıda sektörünü olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Rapora et endüstrisinden de itiraz geldi. Kuzey Amerika Et Enstitüsü, 'kanserin tek çeşit gıdalardan kaynaklanmayan karmaşık bir hastalık olduğunu' söyledi.
