ABD Savunma Bakanlığı'ndan adını vermek istemeyen bir yetkili, güdümlü füze donanımlı USS Lassen gemisinin Çin'in Subi ve Mischief mercan kayalıklarıyla Spratly takımadaları çevresindeki 12 millik bölgeye girdiğini söyledi. Yetkili, ‘seyrüsefer serbestisi'nden ('Egemen bir devletin bayrağını taşıyan bir gemiye müdahale edilemez') doğan hakların kullanıldığını söyledi.
'ABD YOK YERE SORUN ÇIKARMASIN'
'ABD'NİN YAPTIĞI SON DERECE SORUMSUZCA'
Yi'den gelen bu açıklamanın ardından, ABD'nin Pekin Büyükelçisi Max Sieben Baucus Çin Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı. Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı, ABD’ye ait USS Lassen gemisinin Çin'in karasularına girmesi için ‘son derece sorumsuzca’ olduğunun Büyükelçi’ye aktarıldığını belirtti.
Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang da açıklama yaparak ABD’nin bu hareketinin ‘Çin’in egemenliğine tehdit’ anlamına geldiğini vurguladı. USS Lassen’ın girişinin hukuka aykırı ve izinsiz olduğunun altını çizen Lu, “Çin seyrüsefer serbestisi ulusal egemenliğine ve güvenlik çıkarlarına zarar vermek için bahane olarak kullanılmasına kesinlikle karşı çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.
'ABD'NİN ASIL AMACI PASİFİK'TEKİ GÜCÜNÜ KORUMAK'
Sputnik'e konuşan Çin Uluslararası Problemler Akademisi Güney Pasifik Merkezi Başkanı Şen Şişun da ABD'nin, seyrüsefer serbestisini 'Pasifik bölgesinde devriye gezmek için bir bahane olarak kullandığını' söyledi. ''ABD'nin gerçek amacı Japonya ve Filipinleri de yanına alıp askeri üstünlüğünü göstermek'' diyen Şişun, ''ABD Pasifik'teki gücünü korumaya çalışıyor'' ifadelerini kullandı.