Ortadoğu ülkelerinin, petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle 2015'te 360 milyar dolar kaybettiğini belirten IMF, yeni şartlarda bölge ülkelerinin harcamalarını kısarak rezervlere başvurmak zorunda kaldığını kaydetti.
Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan, bütçesini ancak petrol varil fiyatının 106 dolar olması şartıyla dengeleyebilir. IMF uzmanları, petrol varil fiyatının 50 dolar seviyesinde kalması durumunda Suudi Arabistan'ın finansal varlıklarının 5 yıl içerisinde tükeneceği kanısında.
'REZERVLER HIZLA TÜKENECEK'
Büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu anlayan ülke yönetimi, finansal emniyet yastığı oluşturma çabasında. Suudi Arabistan, ilk adım olarak 4 milyar dolarlık tahvillerini sattı. İkinci adım olarak Amerikan BlackRock gibi yatırımcı firmalardan 70 milyar doları cezbetmeye başardı. Rezervleri 700 milyar dolar olan kraliyetin buna rağmen 2015 yılında bütçe açığının, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 20'sine varabileceği ve rezervlerinin hızla tükeneceği tahmininde bulunuldu.
IMF, Umman ve Bahreyn için de aynı tahminde bulundu. Kuveyt, Katar ve BAE'nin ise ucuz petrol krizine dayanıklı olduğunu kaydedildi. Kuveyt'in bütçesini dengelemek için 49 dolar, Katar'ın 55 dolar, BAE'nin de 73 dolarlık petrole ihtiyacı var.
267 milyar varille dünyanın en zengin ikinci petrol rezervlerine sahip Suudi Arabistan, günlük 11,5 milyon varil üretiyordu. Ülke bütçesinin yüzde 90-95'i petrol ticaretinden oluşuyor. Bu yıl gelirlerin 190 milyar, harcamaların ise 229 milyar dolar olması bekleniyor.