İstanbul merkezli Türk Rus Kültür Vakfı, Rusya'da kutlanan 2015 Edebiyat Yılı'ndan hareketle, Rus Edebiyatı Festivali organize ediyor.Festival kapsamında klasik Rus edebiyatı, müziği ve sinemasının tarihe damgasını vuran önemli temsilcilerinin eserleri, sergiler, konserler ve film gösterimleriyle İstanbullu sanat severlerle buluşacak.
Rus Edebiyatı Festivali başladı. pic.twitter.com/PRG0FpY092
— lemanturkeli (@lemanturkeli) 24 Ekim 2015
ÇAYKOVSKİ'NİN 175. DOĞUM YILI KONSERLE KUTLANDI
Rus Edebiyatı Festivali'nin açılışı 23 Ekim'de TİM Show Center'da sahne alan St.Petersburg 'Kuzey Sinfonietta' orkestrasının konseriyle başladı. Büyük Rus klasik müzik kompozitörü Çaykovski'nin doğumunun 175. yılına adanan konserde, Çaykovski'nin 'Yevgeni Onegin', 'Maça Kızı', 'Fındıkkıran' ve 'Kuğu Gölü' eserlerinden parçalar icra edildi. Fabio Mastrangelo'nun şefliğindeki konserde, Janna Dombrovskaya, Olesya Petrova ve Vladimir Tselebrovsky gibi opera sanatçıları sahne aldı. Gece sonunda 'Kuzey Sinfonietta' orkestrası ve solistler uzun süre ayakta alkışlandı.
RESİMLERLE RUS EDEBİYATINDA YOLCULUK
Festivalin ikinci gününde ise Beyoğlu İmam Adnan Sokak'ta bulunan Türk Rus Kültür Vakfı'nda Rus edebiyatını konu alan iki ayrı serginin açılışı yapıldı. Tolstoy'un ölümsüz romanı 'Anna Karenina' ile aynı adı taşıyan sergide, eserin sinema, tiyatro ve edebiyattaki yolcuğu ile modaya etkisi gözler önüne seriliyor.
'Bir Resim Bir Roman' adlı diğer sergide ise Rus edebiyatının en önemli eserleri ve yazarları için yapılmış illüstrasyonlar sergileniyor. Resimler, ziyaretçileri unutulmaz bir edebiyat yolculuğuna çıkarıyor.
Türk Rus Kültür Vakfı'nda düzenlenen 'Anna Karenina' sergisi 10 Kasım'a, 'Bir Resim Bir Roman' sergisi ise 8 Kasım'a kadar ziyarete açık olacak.
RUS BAŞKONSOLOS: KÜLTÜR BİZİ BİRLEŞTİRİYOR
Sergi açılışında konuşma yapan Rusya'nın yeni İstanbul Başkonsolosu Andrey Podyelışev, festival sayesinde halkları birleştiren en güçlü unsurun 'kültür' olduğunun bir kez daha ortaya konduğunu vurguladı. Son zamanlarda Türkiye-Rusya ilişkilerini hedef alan provokasyonların geçici olduğunu vurgulayan Podyelişev, iki halk arasındaki dostluğun kalıcı olacağını ve ilişkilerin gelişimine hizmet edeceğini ifade etti. Rus konsolos, etkinliğin sivil halkın kurduğu bir kültür merkezi tarafından düzenlenmesinin önemine de dikkat çekerek "Bu tarz girişimler, Rus kültürünün Türkiye'de daha iyi tanınmasına ve iki ülke arasındaki karşılıklı anlayışa hizmet ediyor" diye konuştu.
Rus milletvekili İosif Kabzon da, İstanbul'da Rus kültürünü tanıtan bir merkez bulunmasının önemine vurgu yaparak "Bizim görevimiz de aynı şekilde en kısa zamanda Moskova'da bir Türk kültür merkezi açmak" diye konuştu.
BEYAZ PERDEDEKİ RUS EDEBİYATI
Festivalin bir diğer etkinliği de 24-30 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Rus sineması haftası. 'Beyaz Perdedeki Rus Edebiyatı' başlıklı program çerçevesinde, çok sayıda Rus yapımı film ücretsiz gösterilecek. Türk Rus Kültür Vakfı'nın sinema salonunda yapılacak gösterimler için önceden rezervasyon yaptırılması gerekiyor. Filmlerin hepsinde Türkçe alt yazı olacak.
Rus sineması haftasının programı şöyle:
24 Ekim – Anna Karenina / 1968
25 Ekim – Budala / 1958
26 Ekim – Martı / 1970
27 Ekim – Vanya Dayı / 1971
28 Ekim – Savaş ve Barış / 1966
29 Ekim – Diriliş / 1960
30 Ekim – Altıncı Koğuş /2009
23 Ekim'da başlayan festivale, Rusya Devlet Duması Kültür Komitesi, St.Petersburg Meclisi, Rusya Devlet Başkanlığı Rusça Konseyi,Yurt Dışında Yaşayan Ruslar Evi 'Soljenitsın', 'Mosfilm', Gorki Edebiyat Enstitüsü, St.Petersburg Music-holl Tiyatrosu, Yasnaya Polyana Tolstoy Müzesi, St.Petersburg Dostoyevski Müzesi ve St. Petersburg Puşkin Evi destek veriyor.