Üst düzey isimlerin toplantıya katıldıklarına dikkat çeken Bağcı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Kremlin İdaresi Başkanı Sergey İvanov’un sekiz saat boyunca, nasıl bir politika izlediklerini anlattıklarını kaydetti.
Bağcı, ‘Savaş ve Barış Arasındaki Toplumlar: Geleceğin Dünyasında Çatışma Mantığını Yenmek’ başlıklı toplantıyı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Moskova ziyareti ile Rusya ve ABD arasında uçakların operasyonlarda karşı karşıya gelmemesi için imzalanan bilgi değişimi anlaşmasının etkilediğini belirtti.
‘RUSYA SURİYE’Yİ KORUMA ALTINA ALDI’
“Rusya, Suriye’yi ekonomik, siyasi ve askeri olarak bir nevi koruması altına almış durumda. Bu açık ve net şekilde ortaya çıktı. Rusya’nın İslamcı terörle mücadele konusunda da öncülük rolü üstlendiğini ve bu konuda çok kararlı olduğunu gösterdi bütün konuşma ve açıklamalar. Türkiye, İran, Suudi Arabistan gibi ülkelerin bölgesel anlamda, gerek Rusya gerekse ABD ile aynı masaya gelip IŞİD’e karşı nasıl ortak bir tavır geliştirmeleri gerektiği konusunda görüşler ortaya atıldı. Bu anlamda İran Meclis Başkanı Ali Laricani’nin toplantıda olması da tabii ayrı bir önem taşıdı.”
‘ABD İLE KARŞI BLOK DEĞİL MUTABAKAT’
Putin’in terörle mücadele mesajlarının oldukça önemli olduğunu belirten Bağcı, bu konuda Rusya ile ABD arasında karşı blok değil, mutabakat olduğunu söyledi:
Putin’in konuşmasının özelliğinin reel politik bir görüşe dayanması olduğunu söyleyen Bağcı, Rusya Devlet Başkanı tarafından ‘ülkenin çıkarlarının radikal İslamcı hareketlerle mücadeleden geçtiğinin belirtilmesinin ve seküler yapının korunması gerektiğinin altının çizilmesinin’ dikkate değer olduğunu vurguladı. Bağcı “(Putin) Rusya’nın yüzde 20 nüfusunun Sünni olduğunu ifade etti. Yani bunun Sünni Müslümanlara karşı yapılmış bir hareket değil, tam tersine radikal İslamcı hareketlere yönelik olarak yapılmış bir hareket olduğunu belirtti” dedi.
‘ASKERİ ÇATIŞMA OLMAZ’
ABD egemenliğine yönelik tüm dünyada bir tepki olduğuna dikkat çeken Bağcı, bu bağlamda Rusya’nın nasıl bir dış politika izleyeceğine ilişkin toplantıdan edindiği izlenimleri de aktardı:
‘AVRUPA İLE ENTAGRASYON ÇABASI ARTACAK’
Valday Toplantısı’nda verilen mesajlar doğrultusunda, Rusya ile Batı ülkelerinin ilişkilerinin nereye evrileceği sorusunu yanıtlayan Bağcı, şöyle konuştu:
Putin, Avrupa’nın Amerika Birleşik Devletleri’nin bir emir eri olduğu yönünde açıklamada bulundu. Avrupa ile Rusya arasında ambargo nedeniyle ortaya çıkan gerginliğin önümüzdeki dönemde de bir şekilde devam edeceği görüşünde. Bunun Avrupa’ya daha fazla zarar vereceğini de defaatle söyledi. ABD ile Avrupa arasında başta Volkswagen krizi olmak üzere, birçok alanda ekonomik krizlerin yaşanacağını yani Atlantik Ticaret Bölgesi’nin kurulmasının Avrupa’ya değil ABD’ye daha fazla yarayacağını, oysa Avrupa’nın Rusya ile birlikte eğer ekonomik anlamda işbirliği yaparsa daha fazla lehine bir durum ortaya çıkacağını söyledi. Rusya, Avrupa ile olan ilişkilerinde geri adım atmayıp, bir şekilde Avrupa ekonomisiyle ve Avrupa ülkeleriyle entegrasyonunu genişletme çabasını sürdürecek gibi gözüküyor.”