Viyana görüşmelerine katılacak olan ülkelerin, Suriye'nin sorunları ve özellikle IŞİD'e karşı mücadele konusunda Rusya’nın teklif ettiği geniş koalisyon kurma fikri çerçevesinde birleştikleri gözüküyor.
Peki ülkelerin bu ortak tutumu pratik bir çözüme dönüştürülebilir mi?
Konuyla ilgili Sputnik Radyosu’na konuşan Chatham House Uluslararası Güvenlik Programı Akademisi Kıdemli Üyesi, Müttefikler-Arası İhtiyat Subaylar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk şu değerlendirmelerde bulundu.
Görüşmelerin temas grubunu fiiliyata dönüştüreceği, askeri ve siyasi alanda fiili bir işbirliğine götüreceği bir koordinasyonun, bir işbirliği çerçevesinin oluşturulmasını diliyorum. Bu gerçekleşir mi gerçekleşmez mi, bilemiyorum. Suudi Arabistan şu ana kadar buna mesafeli durdu. Ama tabi asıl önemli olan Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin durumu. Yani, Avrupa ve Amerika’nın uzunca bir süredir devam eden Rusya’ya hasım tutumlarından bir adım geri atarak Suriye ve Irak’ta terör örgütlerine karşı, özellikle IŞİD’e karşı Rusya’nın mücadelesine destek vermeleri gerektiğini düşünüyorum.
Böyle bir tutum değişikliği, böyle bir siyaset değişikliği Amerika’nın veya Avrupa’nın veya Türkiye dahil diğer ülkelerin, Rusya’nın mesela Ukrayna’daki veya başka yerlerdeki politikalarını desteklediği anlamına gelmez. Yine oradaki pozisyonlarını muhafaza edebilirler, onları ayrı tutarlar. Ama Ortadoğu’daki şu krizin çözülebilmesi için mutlaka ve mutlaka uluslararası işbirliğine ihtiyaç var.
Batılı ülkelerin, uluslararası toplumun sadece kendilerden oluşmadığını kavramaları gerekir. Uluslararası toplum Rusya’yı da içine alıyor, diğer ülkeleri de. Batı’nın bu gerçeği görmesi ve bunu kabul etmesi lazım. Ancak o takdirde Birleşmiş Milletler’in bünyesinde, çerçevesinde yapılacak olan temas grubu toplantılarının başarılı bir kararla sonuçlanacağını ve daha ileriye doğru önemli bir adım sağlayacağını düşünüyorum.