Makaleye göre, Obama yönetiminden bazı yetkililer, Rusya’nın Suriye’deki askeri müdahalesi sonrası, ABD Başkanı’na daha cesur adımlar atması için baskıda bulunurken, karşılarında görevindeki son yılında yeni riskler almaya isteksiz bir lider görüyor. Obama’nın Putin’in hamlesine sert tepki vermeye isteksiz olmasının, ‘ABD’nin zayıflık ve kararsızlığının işareti’ olarak yorumlandığı belirtiliyor.
‘OBAMA, İRAN ANLAŞMASIYLA YAKALADIĞI İVMEYİ KAYBETTİ’
Diğer aktörler Suriye’de eyleme geçerken ABD’nin ‘bekle ve gör’ eğiliminde olmasının Obama yönetiminde rahatsızlığa yol açtığını belirten Michael Crowley, makalesinde şu ifadelere yer verdi:
“Putin’in Suriye lideri Beşar Esad’ı yıllarca dolaylı şekilde desteklemesinin ardından, doğrudan askeri müdahalede bulunması, Obama’nın İran ile imzalanan anlaşma ile yakaladığı ivmeyi yok etti. Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de siyasi çözüm sağlanması için Rusya ve İran ile anlaşma sağlayarak işbirliği yapmayı umdu, ama bu amaç şimdi gerçeklerden uzak bir hayal olarak gözüküyor. Bu duruma, Pentagon’un ılımlı muhalifler için başlattığı eğit-donat programında ele edilen başarısızlığın hayal kırıklığı da eklendi.”
‘ESKİ PLANLAR YERİNE YENİ YAKLAŞIM TALEBİ’
Obama’nın kısa süre önce Suriye’nin kuzeyindeki Kürt ve Arap savaşçılara mühimmat tedariki sağlanmasına onay verdiğini ve Pentagon’un muhalifleri silahlandırma programını yeniden uyarladığını hatırlatan Crowley, öte yandan ABD yönetimindeki bazı yetkililerin ise eski planlar yerine, Suriye ve Rusya’ya karşı yeni yaklaşımlar talep ettiğini vurguladı. Yazar, “Ancak bu çabaların bir yere varacağı beklentisi düşük” yorumunu yaptı.
‘RUSYA VE SURİYE OBAMA İÇİN MİGREN KRİZİNE DÖNÜŞTÜ’
Yazar Michael Crowley’e göre, Obama’nın dış politikadaki en büyük baş ağrısı konuları olan Rusya’nın operasyonu ile Suriye’deki iç savaş, artık bir migren krizine dönüşmüş durumda.
‘OBAMA’YA BASKI ARTIYOR’
Obama’nın ulusal güvenlik ekibinde yer alan üst düzey yetkililerin, Putin’in Suriye’deki gövde gösterisine sert yanıt verilmesi için baskı yapmaya başladığını ifade eden Crowley, şu tespitlerde bulundu:
“Dışişleri Bakanı Kerry, Obama’nın karşı çıktığı uçuşa yasak bölge seçeneğinden yana tavır aldı. Eski bir ‘Soğuk Savaş dönemi nükleer caydırıcılık’ uzmanı olan Savunma Bakanı Ashton Carter, ABD’nin ‘Putin’in provokasyonlarına’ kararlı biçimde karşı çıkmadığını savundu. Obama’nın Moskova’ya karşı kararlı bir adım atmayı reddetmesi, ekibindeki birçok Rusya uzmanını dışladı. Bu kişilere ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Ulusal Güvenlik Konseyi Rusya ve Avrasya Bölümü Başkanı Celeste Wallander, Savunma Bakanlığının Rusya, Ukrayna ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Evelyn Farkas da dahil.”