Başbakan Neçirvan Barzani'nin de Goran'ın 4 bakanını azlettiği öne sürüldü. Rudaw’ın üst düzey bir Goran yetkilisine dayandırdığı bilgiye göre, Barzani Goran'lı bakanlarla toplantıda sert eleştirilerde bulunarak, “Partiniz en büyük zulmü de siz bakanlara yaptı. Lütfen istifalarınızı sunun ve Süleymaniye’ye dönün” dedi. Reuters’e konuşan Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi de, Barzani’nin, 'güvenlik' gerekçesiyle bakanları görevden aldığı bilgisini verdi.
HOŞNAV: İKİ İDARELİ YÖNETİME KARŞIYIZ
KDP olarak iki idareli yönetime karşı olduklarını vurgulayan Hoşnav, "Geçmişte de böyle bir sonucun meydana gelmemesi için tüm çabamızı ortaya koyduk. Goran, Kürdistan'ı parçalayarak iki idareli bir sisteme doğru götürmek istiyor. Fakat buna izin vermeyeceğiz. KYB'den bu konuda olumlu beklentiler içindeyiz" şeklinde konuştu.
Yapılanları gösteri olarak görmediklerini ifade eden Hoşnav, şunları kaydetti:
"Goran, halkı bölüyor ve parti üyelerimizi şehit ediyor. Yapılanları da gösteri olarak görmüyoruz. Bu Goran'ın KDP'ye açık bir saldırısıdır. Ateşle oynuyorlar ve bunun bedelini de ödeyecekler."
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Parlamento Grubu Başkanı Begerd Talabani de iki idareli bir yönetime karşı olduklarını dile getirerek, "KYB, iki idareli yönetime inanmıyor. Kürdistan'da bunun kalmaması için de büyük çaba sarfetmiştir. Şimdi de böyle bir durumla karşıyız. Böyle bir şeyi yapmak isteyen hiçbir siyasi güce izin vermeyeceğiz. KYB, tarafların uzlaşmaya varması için temel bir rol üstlenecektir" görüşünü dile getirdi.
Gösterilerin de halkın meşru hakkı olduğunu ve bunları desteklediklerini vurgulayan Talabani, "Yapılan gösterileri sonuna kadar destekliyoruz. Fakat protestolara şiddet bulaşmamalı ve parti binaları yakılmamalıdır. KYB, bu konuda ihmalkar davranmamış ve sorumluluğunu yerine getirmiştir" ifadelerini kullandı.
Goran'ın hükümette kalıp kalmamasıyla ilgili olarak da Talabani, "Goran, yasal bir çerçevede hükümete dahil olmuş ve parlamentodan güvenoyu almıştır. Bir partinin hükümetten çıkarılması diğer bir partinin kararıyla olmaz. Bunun parlamentoda olması ve yasal çerçevede çözümlenmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.
Goran Hareketi Parlamento Grubu Başkan Yardımcısı Bahar Mahmut ise gösterilerin KDP'nin siyasetinden kaynaklı olduğunu ileri sürerek, "Protestolar, hizmetin götürülmemesi ve maaşların verilmemesi nedeniyledir. Kürdistan'daki başkanlık krizi de gösterilerin başka bir nedenidir" dedi.
Mahmut, Goran'ın hükümetten çıkarılmasına ilişkin olarak da şunları söyledi:
"Bir siyasi parti, başka bir partiden güvenoyu alır mı? Herkes bilir ki bakanlar parlamentoda güvenoyu alarak görevlerine başlamıştır. Sadece parlamento bu görevlerini geri alabilir. Bunun dışındaki tüm yöntemler yasa dışıdır ve demokrasiye aykırıdır."
PARLAMENTO BAŞKANININ GİRİŞİNE ENGEL İDDİASI
Bu arada Erbil'e girmesine izin verilmediği iddia edilen Parlamento Başkanı Yusuf Muhammet, söz konusu olayı 'darbe girişimi' olarak nitelemiş ve görevine devam edeceğini söylemişti.