RS FM'de yayınlanan Dünya Panorama programına konuk olan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Güvenlik Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Murat Yeşiltaş, Ankara'da gerçekleşen, 97 kişinin hayatını kaybettiği Cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırısının dış politikaya etkilerini değerlendirdi.
‘SALDIRI, TÜRKİYE'NİN DIŞ POLİTİKASINI HEDEF ALIYOR OLABİLİR’
Saldırının henüz kimler ya da hangi örgüt tarafından yapıldığının belirsiz olduğunu hatırlatan Murat Yeşiltaş, saldırının Türkiye'nin Suriye'deki pozisyonu ve IŞİD'le mücadelesine yönelik bir mesaj niteliği taşıyabileceğini söyledi.
İç siyasette ise Türkiye'nin yaşadığı kutuplaşmaya olduğuna dikkat çeken Yeşiltaş, "Meseleyi bir Kürt çatışması eksenine taşımak isteyenler olabilir" dedi.
‘TÜRKİYE, IŞİD'LE KENDİ İNİSİYATİFİYLE MÜCADELE EDEBİLİR’
‘TÜRKİYE'DE SINIR GÜVENLİĞİ MEKANİZMASI İYİ ÇALIŞIYOR’
“Akla ilk gelen kaçış noktalarından biri Türkiye” diyen Yeşiltaş, Türkiye'nin sınır sahasının uzun olmasının bir takım zorlukları beraberinde getireceğine dikkati çekerek, bu savaşçıların Türkiye'ye girmiş olabileceğini kaydetti.
Yeşiltaş, buna karşın sınırda fiziki önlemlerin artırıldığını ve TSK'nın etkin bir şekilde sınırdan kaçak geçişlerin önüne geçecek politikalar izlediğini belirterek "Sınır güvenliği mekanizmasının Türkiye'de sert ve katı bir biçimde uygulandığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı
‘ÜLKELER ARASINDA İSTİHBARAT PAYLAŞIMI OLMALI’
Yeşiltaş, IŞİD'le mücadele kapsamında sınırdan kaçak geçişlerin önüne geçilmesi için ülkeler arasında ortak bir bilgi havuzu oluşturulması ve istihbarat paylaşımı olması gerektiğinin de altını çizdi:
“Hem mülteci sorunu, hem içeride savaşan aktörlerin değişimi bakımından sürekli karakter değiştiren bir durumla karşı karşıyayız. Suriye'de, şu anda savaşın sürüyor olması da bu karmaşayı artırıyor. IŞİD'e katılım ya da IŞİD mensuplarınınTürkiye başta olmak üzere Avrupa ülkelerine geçişi, ancak ülkeler arasından ciddi bir bilgi paylaşımı ile ancak engellenebilir. Yani her ülke kendi elindeki kişi kütüphanesini başka ülke istihbaratıyla paylaşmak zorunda. İstihbaratın ortak bir bilgi havuzu oluşturması son derece önemli."