Haftalık basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bilgiç, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in “Türkiye isterse NATO birliklerini 48 saat içinde Türkiye’de konuşlandırırız” açıklamasını şöyle değerlendirdi:
“Stoltenberg, NATO’nun Türkiye’yle işbirliği içinde olduğunun altını en kuvvetli şekilde çizdi. Çok Yüksek Seviyeli Müşterek Görev Gücü’nün gerektiği takdirde Türkiye’ye yönlendirilebileceğinden bahsetti. Fakat bunun için bir konsey kararı gerekli. Ülkemizin şu aşamada böyle bir talebi bulunmuyor. Fakat NATO kolektif savunmayı hedef alan önemli bir örgüt. Bu yöndeki açıklamaları memnuniyetle karşıladık.”
‘PATRİOTLAR DAHİL TÜM TEDBİRLERİ KONUŞUYORUZ’
“Patriot bataryalarının yerleştirilmesine ilişkin olarak NATO Dışişleri Bakanları ortak kararı var. Patriot misyonunun geleceği hakkında ise NATO’da henüz bir karar alınmış değil. Rusya’nın Suriye’deki askeri hareketliliği çerçevesinde bunlar tekrar gözden geçirilebilir hususlar. Vecdi Gönül, NATO Savunma Bakanları toplantısı çerçevesinde Brüksel’deydi. Bunlar teknik konular. Patriot’ların tekrar yerleştirilip yerleştirilmemesi oradaki görüşmelerde gündeme geldi.”
Bilgiç, Türkiye’nin ABD’den Patriot’ların tekrar yerleştirilmesini isteyip istemediğine ilişkin “Patriot’lar dahil olmak üzere ülkemizin savunması doğrultusunda gerekli tüm tedbirler için hem NATO’yla, hem de müttefiklerimizle temaslarımız devam ediyor” dedi.
‘ULUSAL İMKANLARIMIZ SAVUNMAMIZ İÇİN YETERLİ’
Türkiye’nin savunulması için en önemli hususun, ülkenin ulusal kapasitesinin kullanılması olduğunu vurgulayan Bilgiç, “Ulusal imkanlarımız Türkiye’nin savunması için yeterli. Ama özellikle önümüzdeki dönemde savunma yeteneklerimizin arttırılması için hem NATO, hem de müttefiklerimizle gerekli çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
‘TALEBİMİZ RUS YETKİLİLERİN GELİP İHLALE İLİŞKİN BİLGİ VERMESİ’
“Ankara, askeri yetkilileri beklediğini ifade etti, Rusya tarafı buna sıcak bakıyor mu?” sorusuna da “Türkiye’ye izahatta bulunacak bir Rus heyetinin Türkiye’ye beklendiğini biz Rus makamlarına ilettik. Şu aşamaya kadar herhangi bir heyet gelmedi” yanıtını verdi.
Bilgiç, “Rus askeri yetkililerin Ankara’ya gelip ihlale ilişkin hesap vermesini, açıklamada bulunmasını mı yoksa Rusya ile Türkiye arasında bundan sonraki operasyonlara ilişkin koordinasyon mekanizması mı oluşturulmasını istiyorsunuz?” sorusunu “İlk aşamada ihlale ilişkin olarak bize bilgi vermelerini istiyoruz. Bu konuya ilişkin bir açıklama beklediğimizi söyleyebilirim” şeklinde cevapladı.
‘RUSYA, İKİNCİ İHLALE İLİŞKİN BİLGİ VERMEDİ’
Bilgiç, 4 Ekim’deki ikinci ihlale ilişkin Rusya’dan Türkiye’ye bilgi verilip verilmediğine ilişki soru üzerine ise “İlk ihlalin navigasyon hatası yüzünden yapıldığına ilişkin Rus tarafı bize bir bildirimde bulunmuştu. İkinci ihlale ilişkin olarak herhangi bir bilginin şu aşamada benim bilgim dahilinde olmadığını söyleyebilirim” diye konuştu.
Bilgiç, “Suriye sınırında Rus uçaklarına ya da herhangi bir üçüncü ülke uçağına Suriye’ye uygulanan angajman mı uygulanacaktır, değilse Rus uçaklarına yönelik angajman kuralları nedir?” sorusuna “Angajman kurallarımız belli. Bu kuralların detayları da buraya çağırdığımız Rus büyükelçisine verildi. Rusya Federasyonu da bu durumdan haberdar” dedi.
‘RUS UÇAKLARINA FARKLI ANGAJMAN OLDUĞUNU SÖYLEMEK ZOR’
“Bu konuya ilişkin olarak protestomuz en şiddetli şekilde Rus büyükelçisine burada iletildi. Angajman kurallarının içeriği hakkında kendisine zaten bilgi verildi. Türkiye’nin sınırları tabii dokunulmazdır. Türkiye sınırlarına yapılacak bir taciz, tecavüz angajman kuralları çerçevesinde karşılık olarak Türkiye tarafından mukabele edilecektir. Onun için bu aşamada herhangi bir farklılığın olduğunu söylemek zor. Ama tabiatıyla angajman kuralları askeri bir konu, bunun teknik detayları var. Teknik detayları da askeri makamlarımız daha ayrıntılı bir şekilde bilirler”
‘GÖÇ DALGASI KONUSUNDA ENDİŞEMİZ VAR’
Bilgiç, Rusya’nın operasyonları sonrası Suriye’den Türkiye’ye yeni bir göç dalgası bekleyip beklemediklerinin sorulması üzerine de “Özellikle Rusya’nın son haftalarda gerçekleştirdiği hava operasyonlarının büyük bir kısmının ılımlı muhalefete yöneldiğini anlıyoruz. Tabiatıyla bir göç dalgası oluşturma ihtimali de mevcut. Özellikle bu konuda endişemiz var. Bu hususun halkta tedirginlik yarattığını da biliyoruz. Biz özellikle Reyhanlı’nın tam karşısındaki Atme kampına çok sayıda insanın bu hava operasyonlarıyla birlikte geldiğini biliyoruz. Türkiye olarak bu konuda gerekli tedbirleri alıyoruz. Suriyeli mültecilere elimizden geldiği kadarıyla misafirperverlik gösteriyoruz. Ama bu ihtimal her zaman mevcuttur” ifadelerini kullandı.
“Rusya’nın PYD ile işbirliği yaptığına dair sizin elinizde bir bilgi var mı?” sorusu üzerine ise Bilgiç, bu konuda kendisinin bir bilgisi olmadığını belirtti. Bilgiç, ABD’nin Türkiye’ye satılacak yüksek teknolojili silahların satışını geciktirdiği ve IŞİD’e yönelik koalisyon operasyonları için İncirlik’ten başka yeni üslerin açılıp açılmadığı konularında bir bilgisinin olmadığını ifade etti.
KREMLİN: TÜRKİYE'DEN GÖRÜŞME TALEBİ ALMADIK
Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'yle yaşanan hava ihlallerinin tekrarlanmaması için Ankara'dan herhangi bir askeri görüşme talebi almadıklarını da açıkladı.