RUSYA NEDEN DAHA FAZLA DESTEK VERMİYOR?
Mahfud’a göre, “Suriyeliler, Ruslar ve diğer müttefiklerimiz neden daha fazla destek vermiyor. Mesela muhalif güçlere, silahlı gruplara müttefikleri çok ciddi destek veriyor ancak bizim müttefiklerimiz bizi neden güçlü bir şekilde desteklemiyor diye tartışmaya başlamıştı. Rusya, Suriyelilerin geneli tarafından yapılan talebi karşılama zamanı geldiğini düşündü.”
'OYUNUN KURALLARI DEĞİŞMELİYDİ'
RUSYA ‘TEKFİRCİ’ TEHDİDİNE KARŞI HAREKETE GEÇTİ
Mahfud, “Türkmenistan’dan ya da eski Sovyet coğrafyasından tekfirci ordular getirildi Suriye’ye. Rusya, bu tekfircilerin kendilerine ciddi tehdit olduğu düşüncesinde. Moskova yönetimi, Suriye’ye yönelik tehditlerin Rusya’ya ve Rusya’nın Orta Doğu’daki proje ve çıkarlarına tehdit olacağını anladılar” dedi.
Rusya bir süredir Suriye’de siyasi çözümün sağlanması için çeşitli girişimlerini sürdürüyor. Bu çerçevede Suriyeli muhalifleri ve yönetimi bir araya getirmeyi amaçlayan Moskova-1 ve Moskova-2 konferansları düzenlendi. Yine Suriye’deki vekalet savaşına taraf olan ülkelerle de temaslarını sürdüren Rusya’dan Suriye’deki son hamlesine paralel olarak “siyasi çözümü sağlamayı hedeflediklerini” vurgulayan açıklamalar geldi.
AMAÇ, DENGE SAĞLAMAK
Rusya’nın Suriye’de yaptığı hava saldırılarına birçok ülkeden tepki geldi. Mahfud, “ABD, Türkiye, Suudi Arabistan gibi ülkelerin bu müdahaleden dolayı rahat olmadıklarını ancak bu tepkilerin beklenen bir durum olduğunu” savunuyor.
Mahfud, “Rusya’nın Suriye’ye (siyasi ve askeri) dengeyi sağlamak ve milli çıkarları için girdiğini düşünüyorum. Rusya’nın mevcut savaşı tırmandırmak ya da yeni savaşlar çıkarmak için müdahale ettiklerini düşünmüyorum” diye konuştu.
“Krizin kısa sürede bitmeyeceğini ya da Rusya ve ABD arasında Suriye konusunda bir uzlaşının yakın zamanda sağlanamayacağını” savunan Mahfud’a göre, Türkiye, Suudi Arabistan gibi ülkelerin kendilerine yönelik doğrudan tehdit hissetmedikleri sürece Suriye politikalarını değiştirmelerini beklememek gerek. Ancak Rusya’nın siyasi düzeyde girişimleri bu ülkelerin Suriye’ye müdahalelerini mantıklı ve öngörülebilir düzeye getirilmesini sağlayabilir.
'ÇİN DE MÜDAHALE ARZUSUNDA'
Yerel kaynaklar Çin’in askeri müdahalesinin beklenmediğini, fabrikalar, otoyollar gibi alt yapı ve büyük imar projelerinde Çin’in etkin rol alacağını öne sürüyor.
Moskova yönetiminin Suriye hamlesinin uzun vadede nelere gebe olduğuna dair birçok spekülasyon var. Mahfud’a göre de, “Rusya, bölgede ve uluslararası alanda bir çeşitli politikaların kurallarını değiştirme çabasındalar. Ukrayna ve Kırım’da yaşananlar Suriye’nin bir provasıydı. Rusya’nın müdahalesinden sonra birçok şey farklı olacak.”
SURİYELİLERİN BAKIŞI: ESKİ MÜTTEFİK GERİ DÖNDÜ
Soğuk savaş döneminden beri Rusya’nın siyasi ve askeri müttefik olan Suriye’de ordu ve devletin kurumsal yapısı Rus ekolüne göre şekillendirilmiş. Zamanla gerek her iki ülkenin geçirdiği değişimler ve gerekse bölgesel şartlar Suriye’deki Rus ekolünü zayıflattı.
RUSYA’DAN SURİYE ORDUSUNUN YENİDEN YAPILANMASINA YARDIM
Suriye’de yaşayan Fransız gazeteci Thierry Meysan da, “Rusya’nın öncelikli hedefinin Suriye ordusuna destek vermekten çok orduyu güçlendirmek olduğunu” söylüyor.
Rusya’nın uluslararası düzeyde siyasi açıdan Suriye yönetiminin elini güçlendirmek için girişimlerini sürdürmesi de beklentiler arasında. Bu çerçevede, Türkiye’nin angajman kurallarını esnetmesi, İsrail’in Kuneytra dahil Golan Bölgesi’nde saldırılarına engel olunması, Suriye ve Irak arasındaki koordinasyonun yeterli düzeyde sağlanamaması gibi zafiyet yaratan konularda Rusya’nın girişimlerinin etkili olacağı savunuluyor.
SURİYE EKONOMİSİNİ TOPARLAMA HEDEFİ
Akdeniz’deki gaz yataklarının Suriye kıyılarındaki kısmından gaz çıkarılması ve uluslararası piyasaya sürülmesi, ülke içinde bulunan ancak henüz çıkarılmamış gaz ve petrol alanlarının işletilmesi için Rusya ile çalışmaların başladığı da gelen bilgiler arasında. Bu projelerin 5 yıllık savaşın ardından ekonomisi ağır hasar gören ülkenin toparlanmasını sağlaması bekleniyor.
Rusya’nın bölge ülkeleri ile temasları nasıl sonuçlanır bilinmez ancak Suriye bazında askeri ve siyasi projelerinin yanı sıra bölgede gücünü etkinleştirmek üzere bir santranç oynadığı söylenebilir. Bu çerçevede Hizbullah, Hamas, Suriye Kürtleri gibi bölgesel aktörler dahil yeni ittifaklara ve ihtilaflara gebe bir sürecin başında olduğu söylenebilir.