ABD-Küba Ticaret ve Ekonomi Konseyi Başkanı John Kavulich, Pritzker'in ziyareti öncesinde iki ülke arasındaki ekonomik dengeleri Politico için değerlendirdi.
ABD ve Küba'nın ilişkilerin gerçekleşmesi için yüzde 50'lik eşit inisiyatiflere sahip olduğunu belirten Kavulich, Havana hükümetinin isteğinin azaldığına dikkat çekti.
Kavulich'e göre, birçok uzman Küba'nın küresel pazardan tarım ürünleri ithal edebiliyor olmasının düşüşte etkili olduğu görüşünde. ABD kalite ve taşımacılık giderleri bakımından diğer ülkelere göre daha avantajlı olsa da, uluslararası rekabet ve ABD'li üreticilere getirilen Küba'ya krediyle satış yasağı, ABD'nin avantajını ortadan kaldırıyor.
AMBARGO 1960'DAN BU YANA YÜRÜRLÜKTE
Küba, 1960 yılından bu yana ABD ambargosu altında bulunuyor. BM Genel Kurulu, 1982 yılından bu yana her yıl oy birliğiyle ABD'nin, Küba'ya uyguladığı ambargoya son vermesi kararı aldı. Ancak yaptırım etkisi taşımayan bu kararlar ABD tarafından uygulamaya sokulmadı.
CASTRO, BM KÜRSÜSÜNDEN ÇAĞRI YAPMIŞTI
Küba lideri Raul Castro, BM 70. Genel Kurul Görüşmeleri'ndeki konuşmasında ABD'ye 'Ambargoyu kaldırın' çağrısı yapmıştı. Diplomatik ilişkilerin yeniden başlamasına karşın ABD'nin uyguladığı ekonomik ambargonun sürdüğünü vurgulayan Castro, bunun ülkesinin gelişimini engellediğini söylemişti.