Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, G-20 — OECD Uluslararası Yatırım Küresel Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada bazı toparlanma işaretlerine rağmen küresel ekonominin hala bir yatırım kriziyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
‘EİNSTEİN'IN DA BELİRTTİĞİ GİBİ'
"Albert Einstein'ın da belirttiği gibi, aynı şeyi tekrar tekrar yapmak ve farklı sonuçlar beklemek deliliktir" diyen Zeybekci, klasik çözümler yerine yeni önerilerin tartışılması gerektiği belirtti.
Türkiye'nin bölgesel mega anlaşmalara yönelik olumlu tavrını sürdüreceğini kaydeden Zeybekci şunları söyledi: "Oldukça kapsamlı olan bölgesel mega anlaşmalar, dikkatli bir şekilde tasarlanmak ve uygulanmak kaydıyla ticaret ile yatırımın tüm ülkelerin büyüme stratejilerinin merkezine konulmasında ve hukuki çerçevenin çizilmesinde etkin araçlar olabilir. Türkiye, bir taraftan önemli ticaret ortaklarıyla hizmet ticareti ve yatırımları da içeren kapsamlı serbest ticaret anlaşmalarını müzakere eder ve imzalarken; diğer taraftan Atlantik Ötesi Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'nda yer almaya yönelik isteğini de birçok kez dile getirdi."
Mega anlaşmaların kapsayıcı olmasının bölgesel ticaret ve yatırım akımlarında sağlıklı bir artışı sağlama konusunda temel nokta olduğunu ifade eden Zeybekci, bu anlaşmalara taraf ülkelerin, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomide marjinalleşmesini önlemek için gerekli her tür önlemi almaları gerektiğini vurguladı.
‘LİBERAL POLİTİKALAR İÇİN ÇABA ARTIRILMALI'
Zeybekci hizmet sektörünün küresel ekonomide daha etkili bir rol oynadığını ifade ettiği konuşmasında şunları söyledi: "Hizmet ticaretinin önündeki engeller hem yüksek gelirli ülkeler hem de gelişmekte olan ülkelerde imalat sektörüne göre çok daha fazla. Hizmet sektörünün tam potansiyelini yakalamak için kapsayıcı liberal politikaların tespit edilip uygulanması çabaları artırılmalı. Ticaretin, küresel yatırımın büyümesinde teşvik edici olmasını sağlamaya yönelik politikaların temel öğesi; daha önceden bu fırsatı kaçırmış ülkelerin ve bölgelerin küresel değer zincirlerine katılımını sağlamak. Bu sebeple, KOBİ'lerin ve düşük gelirli gelişmekte olan ülkelerin küresel değer zincirlerine entegrasyonunu artıracak politikaları hayata geçirmek ‘uygulayıcılık' ve ‘kapsayıcılık' çerçevesinde Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı'nın önceliği."