Sputnik, Rusya'nın en ünlü çizgi filmlerinden bir derleme yaptı. Maşa ile Medved, Çiburaşka, Ev cini Kuzya bunlardan yalnızca bazıları. Ayrıca bu çizgi filmler arasında ünlü şair Nazım Hikmet'in Sevdalı Bulut ve Hanene Huzur Dolsun eserlerinden yapılan uyarlamalar da yer alıyor.
© Fotoğraf : YouTube ScreenshotNazım Hikmet’in ünlü eseri Sevdalı Bulut'tan Vlublonnaya Oblaka 1959 yılında yayına sunuldu. Hem Sovyetler Birliği’nde, hem de tüm dünyada büyük ilgi uyandıran çizgi filmde iyi niyetli ve temiz kalpli Ayşe ile onun güzel bahçesini ele geçirmek isteyen kötü karakter Seyfi’nin kurnazlıkları ve ikilinin aşkı konu alınıyor.
1/8
© Fotoğraf : YouTube Screenshot
Nazım Hikmet’in ünlü eseri Sevdalı Bulut'tan Vlublonnaya Oblaka 1959 yılında yayına sunuldu. Hem Sovyetler Birliği’nde, hem de tüm dünyada büyük ilgi uyandıran çizgi filmde iyi niyetli ve temiz kalpli Ayşe ile onun güzel bahçesini ele geçirmek isteyen kötü karakter Seyfi’nin kurnazlıkları ve ikilinin aşkı konu alınıyor.
© Fotoğraf : YouTube ScreenshotNazım Hikmet'in Hanene Huzur Dolsun yapıtından uyarlanan, Mir Domu Tvoyemu, 1962 yılında yayınlanmaya başladı. Barış temalı bu çizgi filmde savaş ve silahlanma karşıtlığı önplana çıkıyor.
2/8
© Fotoğraf : YouTube Screenshot
Nazım Hikmet'in Hanene Huzur Dolsun yapıtından uyarlanan, Mir Domu Tvoyemu, 1962 yılında yayınlanmaya başladı. Barış temalı bu çizgi filmde savaş ve silahlanma karşıtlığı önplana çıkıyor.
© Fotoğraf : ScreenshotÇiburaşka, Sovyet yazarı Eduard Uspenskiy’nin 1966 tarihli öyküsünden uyarlandı ve 1969 yılında Roman Kaçanov tarafından çizgi film yapıldı. Koca kulaklı, şirin yüzlü, masum bakışlı bu maskot, 2014’te Soçi’de yapılan kış olimpiyatlarında sembol olarak kullanılmıştı. Çizgi filmde Çiburaşka’nın akordeon çalan şapkalı arkadaşı Timsah Gena ile maceraları anlatılıyor.
3/8
© Fotoğraf : Screenshot
Çiburaşka, Sovyet yazarı Eduard Uspenskiy’nin 1966 tarihli öyküsünden uyarlandı ve 1969 yılında Roman Kaçanov tarafından çizgi film yapıldı. Koca kulaklı, şirin yüzlü, masum bakışlı bu maskot, 2014’te Soçi’de yapılan kış olimpiyatlarında sembol olarak kullanılmıştı. Çizgi filmde Çiburaşka’nın akordeon çalan şapkalı arkadaşı Timsah Gena ile maceraları anlatılıyor.
© Fotoğraf : YouTube ScreenshotRusça ismi Maşa ve Medved olan bu çizgi film, Türkiye’de Maşa ve Koca Ayı ismiyle yayınlandı. Oleg Kuzokov’un 2009 yılında yarattığı çizgi filmde Maşa isimli karakrer, düzenli bir yaşamı olan Ayı’ya adeta yaramazlıklarıyla musallat oluyor, ancak ikili dostluklarından hiçbir şekilde ödün vermiyor.
4/8
© Fotoğraf : YouTube Screenshot
Rusça ismi Maşa ve Medved olan bu çizgi film, Türkiye’de Maşa ve Koca Ayı ismiyle yayınlandı. Oleg Kuzokov’un 2009 yılında yarattığı çizgi filmde Maşa isimli karakrer, düzenli bir yaşamı olan Ayı’ya adeta yaramazlıklarıyla musallat oluyor, ancak ikili dostluklarından hiçbir şekilde ödün vermiyor.
© Fotoğraf : YouTube Screenshot1969 yılında yayınlanmaya başlayan ve yönetmenliğini Gennadiy Sokolskiy’nin yaptığı Nu Pagadi isimli çizgi film günümüzde de izlenmeye devam ediyor. Çizgi filmde akıllı bir tavşan ve onu yakalamaya çalışan bir kurnaz kurt konu alınıyor. Kurt, her seferinde başarısız oluyor ve her bölüm Kurt’un ‘Nu, Zayats, pagadi!’ (Tavşan, bekle!) sözleriyle sona eriyor.
5/8
© Fotoğraf : YouTube Screenshot
1969 yılında yayınlanmaya başlayan ve yönetmenliğini Gennadiy Sokolskiy’nin yaptığı Nu Pagadi isimli çizgi film günümüzde de izlenmeye devam ediyor. Çizgi filmde akıllı bir tavşan ve onu yakalamaya çalışan bir kurnaz kurt konu alınıyor. Kurt, her seferinde başarısız oluyor ve her bölüm Kurt’un ‘Nu, Zayats, pagadi!’ (Tavşan, bekle!) sözleriyle sona eriyor.
© Fotoğraf : YouTube ScreenshotTatyana Aleksandrovna’nın masalının baz alındığı, senaryosunun Marina Vişnevetskaya ve Valentina Berestova’nın yazdığı Ev Cini Kuzya’nın (Domovenok Kuzya) 1984-1987 yıllar arasında yapılmış dört kukla çizgi filmi bulunuyor. Tüm dünyada bilinen bu çizgi filmde Kuzya büyüklerden gizlice mesken tuttuğu evi koruyor ve evin küçüğüyle arkadaşlık ediyor.
6/8
© Fotoğraf : YouTube Screenshot
Tatyana Aleksandrovna’nın masalının baz alındığı, senaryosunun Marina Vişnevetskaya ve Valentina Berestova’nın yazdığı Ev Cini Kuzya’nın (Domovenok Kuzya) 1984-1987 yıllar arasında yapılmış dört kukla çizgi filmi bulunuyor. Tüm dünyada bilinen bu çizgi filmde Kuzya büyüklerden gizlice mesken tuttuğu evi koruyor ve evin küçüğüyle arkadaşlık ediyor.
© WikipediaLeonid Hosırev’in yönetmenliğini yaptığı, Sovyet yapımı Antoşka çizgi filmi, ilk olarak 1969 yılında yayınlanmaya başlamıştı. Tembel Antoşka’nın başrolde olduğu çizgi filmde, Vladimir Şainskiy ve Yuriy Entin’in şarkısı konu alınıyor. Şarkıda kızıl saçlı, çilli Antoşka, yapılması gereken tüm işlere bir bahane buluyor.
Leonid Hosırev’in yönetmenliğini yaptığı, Sovyet yapımı Antoşka çizgi filmi, ilk olarak 1969 yılında yayınlanmaya başlamıştı. Tembel Antoşka’nın başrolde olduğu çizgi filmde, Vladimir Şainskiy ve Yuriy Entin’in şarkısı konu alınıyor. Şarkıda kızıl saçlı, çilli Antoşka, yapılması gereken tüm işlere bir bahane buluyor.
© Fotoğraf : YouTube ScreenshotVarejka, ilk olarak 1967 yılında yayınlanmaya başladı. Varejka adındaki küçük kız bir köpek istiyor, ancak annesi izin vermiyor. Bunun üzerine küçük kız sokakta eldiveniyle bir köpekmiş gibi oynuyor. Küçük kızın hayal gücü sayesinde eldiven bir köpeğe dönüşüyor.
8/8
© Fotoğraf : YouTube Screenshot
Varejka, ilk olarak 1967 yılında yayınlanmaya başladı. Varejka adındaki küçük kız bir köpek istiyor, ancak annesi izin vermiyor. Bunun üzerine küçük kız sokakta eldiveniyle bir köpekmiş gibi oynuyor. Küçük kızın hayal gücü sayesinde eldiven bir köpeğe dönüşüyor.