Suriye'de IŞİD'e yönelik ilk hava operasyonunu dün başlatan Rusya, IŞİD'e ait mühimmat, silah, yakıt ve teçhizat depolarını vurdu. Rus askeri jetleri Suriye dağlarında yer alan IŞİD komuta merkezlerine de ağır darbeler indirdi. Kara operasyonuna katılmayacaklarını belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Suriye ordusu hazır hale gelene kadar Şam hükümetine havadan destek vereceklerini de söyledi. 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Rusya uzmanlarından Erhan Canikoğlu, Rusya'nın Suriye’de gerçekleştirdiği operasyonun nedenlerini Radyo Sputnik'e değerlendirdi.
‘ABD’NİN LİDERLİĞİNDEKİ KOALİSYONUN ÇABALARI SONUÇ VERMEDİ’
"Rusya ise uzun süredir Şam’la işbirliği yapılarak IŞİD ve diğer tehdit unsurlarıyla mücadele edilmesi gerektiğini savunmaktaydı. Fakat bu sözler Batı'da karşılık bulmadı. Rusya'nın parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nden yetkiye dayanarak başladığı harekatla şimdi yeni bir safhaya geçiyoruz. Harekat sağlam bir istihbarata dayanıyor. IŞİD başta olmak üzere rejim muhalifi tüm unsurlara karşı, Suriye hükümetiyle işbirliği içerisinde gerçekleşiyor.”
Rusya'nın Suriye konusunda pek çok kez önemli bir aktör olarak ortaya çıktığını belirten Canikoğlu, Moskova'nın ülkedeki kimyasal silahların imhası sürecinde ciddi bir rol oynadığını dile getirdi.
'IŞİD RUSYA'YI TEHDİT ETMİŞTİ'
Canikoğlu, Suriye'de asıl meselenin, halk desteği ve siyasi tabanı kuvvetli olan meşru bir hükümete karşı başta ılımlı gözüken ancak giderek radikalleşen unsurların varlığı olduğunu söyledi:
"Rusya bu nedenlerden ötürü meşru hükümetle birlikte uluslararası hukuka uygun adım atarak krizi çözmeye çalışıyor. IŞİD daha önce Rusya'yı da tehdit etmiş, 'sıra size gelecek' demişti. Moskova da bu dinci terörün Kafkasya'daki bağımsızlık hareketlerinin içine nasıl yerleştiğini görmüştü. Rusya, Suriye'de hem radikal dinci terörün kökünü kazımak, hem bölgedeki müttefiklerini olumlu yönde etkilemek, hem de terörün kendi ülkesine sıçramasını önlemek için bu yola başvurdu."