Bu tür kısıtlamaların ticaret, finansman, teknolojiler ve yatırımlar alanındaki serbest piyasa ilkelerini bozduğunu ve bu yüzden bitmesi gerektiğini belirten Lavrov, "Bu, Küba'ya ambargonun iptal edilmesi ihtiyacını ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) teğet geçilerek uygulamaya konulan diğer yaptırımları ilgilendiriyor" diye konuştu.
Lavrov, "Yakınlarda kurulan Avrasya Ekonomik Birliği, üye ülkelerde güçlü sürdürülebilir uzun vadeli ekonomik büyümenin sağlanması için elverişli ortamın yaratılmasında önemli bir faktör haline geliyor" diye konuştu.
'ADİL KÜRESEL EKONOMİK DÜZENDEN YANAYIZ'
BM'nin sosyoekonomik, insani ve çevre koruma işbirliğinin temel ilke ve standartlarının belirlenmesi konusunda başlıca uluslararası platform olduğunun altını çizen Lavrov, "Gayri resmi lider ittifakları dahil çok taraflı birlikler, çalışmalarını, tartışılmaz meşruiyete sahip BM çerçevesinde varılan temel anlaşmalar doğrultusunda yapmalı" dedi.
Lavrov, "BM çalışmalarının verimliliğini artırmak için mümkün olan her şeyi yapmaya hazırız. Kalkınma alanında yeni küresel gündemin etkili şekilde ve zamanında uygulanmasını ortak çabalarla başarabileceğimize inanıyorum" diye ekledi.
'SİYASİ MODEL VE DEĞERLERİ DAYATMIYORUZ'
Rusya'nın küresel kalkınmaya yaptığı yardımın her zaman muhtaç ülkelerin karşılaştığı en acil sorunların çözümüne yönelik olduğunu belirten bakan, "Bununla birlikte ortaklarımıza yaşamlarını nasıl kurmaları gerektiği konusunda ders vermiyor, siyasi modelleri ve değerleri dayatmıyoruz" diye vurguladı.
AIDS VE EBOLAYLA MÜCADELE
Lavrov, karşılaştığı zor ekonomik koşullara rağmen Rusya'nın, AIDS ve Ebola gibi hastalıklara karşı mücadele dahil çeşitli sorunların çözümünde gelişmekte olan ülkeler için sorumlu ve güvenilir bir ortak olmaya devam ettiğini anlattı.
"Dünya toplumumun görevi, sosyoekonomik ilerleme için elverişli dış koşulların oluşumuna destek vermektir" diyen Lavrov, "Ticaret için adil koşullar yaratmak ve ileri teknolojilere erişim açmak çok önemli" diye ekledi.