Çin, ABD'nin ileri teknoloji piyasasındaki varlığını genişletme niyetinde olduğuna dair güçlü sinyaller veriyor. Şi Cinping'in ABD ziyareti sonucu, Boeing şirketiyle iki önemli anlaşma imzalandı. İlkine göre, Çin şirketleri 38 milyar dolar karşılığında Boeing'den 300 uçak satın alacak. İkinci anlaşma ise Boeing şirketinin Çin'de montaj merkezini kurmasını öngörüyor. Bu merkez, uçak şirketinin ülke dışında ilk fabrikası olacak.
İki ülkenin önde gelen şirketlerinin zirvesine Şi Cinping'in katılımı, Çin'in Amerikan piyasasındaki varlığına ilişkin planlarını da ortaya koydu. Elektronik ve yüksek teknolojiler, ABD için çok hassas bir alan. İki ülke işadamları arasında bu alandaki anlaşmalar, ABD'nin muhafazakar çevrelerin açık direnişine rağmen yapıldı.
'OBAMA İDARESİ GİRİŞİMLERDEN MEMNUN DEĞİL'
Şi Cinping, işadamlarıyla görüşmeyi, yabancı yatırımcılara yönelik kısıtlamaların bir kısmını sıfırlama planlarını teyit etmek için kullandı. Çin Devlet Başkanı, müsabahaların ilk önce General Motors ve Ford gibi Amerikan otomobil üreticileri için uygulanacağını belirtti.
CINPING: POZİTİF LİSTEMİZ ARTACAK
Yabancı yatırımlar alanında negatif listesinde yer alan yasakların sayısını azalttıklarını belirten Çin lideri, "Pozitif listemiz çok daha uzun olacak. Açıklık atmosferini oluşturmaya devam edeceğiz" dedi.
"Bu asla mümkün değil. İşbirliği sadece erişime izin verildiği bazı alanlarda, örneğin uzay veya nükleer enerji alanlarında mümkün. Seri uzay teknolojisinin kullanıldığı alanlarda yabancı yatırımların katılımıyla şirketlerin oluşturulması mümkün. Ancak ileri teknolojilerin kullanıldığı alanlara giremezler. Güvenlik konularında taviz veremeyiz. Çin ve ABD'de bu tür yatırımların kontrolü için belli prosedürler var, çünkü ulusal güvenlik konularıyla ilgili. ABD, hiç şüphesiz, Çin'in ilgili kısıtlamaları azaltmasını, yasaklayıcı engelleri azaltmasını umuyor. ABD, kesinlikle Çin'in tüm stratejik alanlarına yatırım yapma niyetinde değil ancak mevcut kısıtlamaların azaltılması gerektiğini savunuyor. Stratejik alanlar dışında Amerikalı yatırımları bankacılık ve hizmet alanları da cezbediyor. Bu alanlar, Çin'de artık oldukça açık. Gerçi Amerikalılar bu alanlar için de kendi koşullarını ileri sürüyor ancak bu, Çin'in bu koşulları mutlaka kabul edeceği anlamına gelmiyor."