Dönemin İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ün imzasını taşıyan genelgede, Türkiye'den yasa dışı yollarla üçüncü ülkelere geçmek isteyen Suriyelilerin "kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından tehdit oluşturduğu", Türkiye'nin "uluslararası alandaki imajını da olumsuz etkilediği" belirtildi.
Genelgede ayrıca "Kolluk birimleri tarafından seyahat firmalarının Suriyeli yabancıları izinsiz olarak ili dışına çıkarmamaları konusunda bilgilendirilmesi" istendi.
'GÖZ AÇTIRILMIYOR'
AP'ye konuşan İstanbul'daki Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Ahmet İçduygu, genelge ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Suriyeliler konusunda ilk kez onların hareket serbestini kısıtlamaya yönelik bir çalışma görüyoruz. Suriyelilere göz açtırılmıyor."
Avrupa ülkelerine gitmek için karadan Edirne'ye giden Suriyeliler durdurulmuştu. Sığınmacılar kamplarına geri gönderiliyor.
'ÇOCUKLARIM İÇİN BİR GELECEK YOK'
Muthana El Abdullah adlı 22 yaşındaki bir Suriyeli "Bize neden 'Hayır' diyorlar, gerçekten bilmiyorum" derken, 40 yaşındaki Muhammed Ali El Baya da, "Burada çocuklarım için bir gelecek yok" diye konuşmuş.
AP'nin görüş aldığı adı açıklanmayan üst düzey bir hükümet yetkilisi, İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinde sadece mevcut kuralların hatırlatıldığını söyledi.
Muhalif Suriye Ulusal Koalisyonu'nun üyelerinden Nazir Hakim ise Suriyelilere yönelik yeni kısıtlamalar olduğunu söylemenin yanlış olduğunu belirtmekle birlikte, Ankara'nın artık mevcut kuralları sertleştirdiğini ifade etti.