Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in ekonomik verilerinde son dönemde zayıflama gözlendi. Ülke ekonomisinin lokomotifi olan ihracatta yıllık bazda yüzde 8'.3lük bir daralma gerçekleşirken, sanayi üretiminde 5.4'lük bir düşüş görüldü. Nitekim Çin Merkez Bankası da ağustosta ülkenin para birimi yuan'ı devalüe etti. Bankadan yapılan açıklamada da devalüasyon kararı, 'tek seferlik bir adım' olarak tanımlandı.
Kanada'da yayın yapan CBC televizyonuna konuk olan Jim Rickards ise bu açıklamayı inandırıcı bulmadığını belirtti. Rickards, ''Para birimi savaşlarında, 'Tek seferlikti. Bir kere olup bitti' diye bir şey yoktur'' ifadelerini kullandı.
'PARA BİRİMİ SAVAŞLARI UZUN SÜRE DEVAM EDECEK'
''Amerikan dolarının 2010'da devalüe edilmesiyle başlayan para birimi savaşlarında, sistematik reform ya da sistematik çöküş dışında mantıklı bir sonuç görülemez'' diyen Rickards, 'para birimi savaşları' olarak tanımladığı olayların uzun bir süre daha devam etmesini beklediğini söyledi.
'TÜM DÜNYA YAVAŞLIYOR'
Diğer taraftan Çin'in ekonomik büyüme verilerinin yetkililerin açıkladığından daha düşük olduğunu ileri süren Rickards, şunları söyledi: ''Dünyanın en büyük ekonomisi (ABD) bu yıl yüzde 1.5'lik bir büyüme göstermişken, ikinci büyük ekonomi (Çin) de dramatik bir biçimde yavaşlarken, küresel ekonominin ekonomik bir çöküşün kıyısında olduğunu söyleyebiliriz. Küresel bunalımdayız. Tüm dünya yavaşlıyor.''