Yüksek İstişare Konseyi'nde konuşan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, şu ifadeleri kullandı:
'KOALİSYON OLSA ÇÖZÜM OLURDU'
"Bugün aralarında Türkiye'nin bulunduğu gelişen ülkelerde ekonomik göstergeler kötüye gidiyor" diyen TÜSİAD Başkanı, "Ekonomik sorunların her koşulda siyaseti de etkilemesi yadsınamaz. Gelişen ülkelerde tablo bozuldu. Bu yüzden de uluslararası yatırımlar daha da seçici hale gelmiştir. Verimlilik ve eğitim gibi alanlardaki eksiklik, enflasyon gibi sorunlara çözüm bulmak yerine yeniden seçime gitme tercih edildi. Mali disiplin bugüne kadar hep başarıyla götürüldü. Bunu takdirle karşılıyoruz. Bunun bozulmadan aynı şekilde devam ettirilmesi için ciddi bir kararlılık gerekiyor" şeklinde konuştu.
BOYDAK'IN GÖZALTINA ALINMASI
"TÜSİAD Yönetim Kurulu olarak Memduh Boydak'a bir kez daha geçmiş olsun diyoruz. Dün de bu konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapmıştık. Bugün burada sayın Boydak'ın eksikliğini gerçekten hissediyoruz."
ÖZİLHAN: İÇERİDEKİ SORUNLARI ÇÖZMEK ZORUNDAYIZ
Toplantıda ilk konuşmayı yapan TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ise "İçerideki sorunları çözmek zorundayız" ifadelerini kullandı:
"Bize düşük faiz oranlarından ve parasal teşviklerden daha fazlası gerekiyor. Bize ne gerektiğini görmemiz için Daron Acemoğlu'nun imzasının yer aldığı kitapta da belirtildiği gibi, sadece mevcut teknolojileri kullanan montaj sanayi ile büyüme sürecini çoktan tamamladık. Yenilenen bir büyüme için piyasa ekonomisine dönmemiz lazım.
Sürdürülebilir bir büyüme tüm kurumlarıyla etkili, demokratik bir anlayışla elde edilebilir. İşte bu nedenle daha gelişmiş bir ekonomiye sahip olmak, Türkiye'nin içinde bulunduğu kısır döngüden çıkmasına neden olacaktır. Ne olursa olsun içerdeki sorunları da çözmek zorundayız. Sorunlar konusunda dayanma sınırımızı aştık, bir yenisine yer kalmadı. Türkiye 2010-2011 döneminde çok iyi bir fırsat yakalamıştık. Bu fırsatı değerlendirebilsek bugün daha iyi cari açığa ve dinamiklere sahip olurduk. 2023 hedefleri ve AB vizyonu, bizi yeniden bir araya getirecek beraberlik ruhunu getirebilir."
AK PARTİLİ YILMAZ: İŞ DÜNYASI 'PARALEL YAPI' İLE MÜCADELEYE DESTEK VERMELİ
Son 13 yılda Türkiye'nin ekonomisini büyütürken, demokrasisini geliştirdiğini ve sosyal politikalarını güçlendirdiğini anlatan Yılmaz, bunun üçünü aynı anda gerçekleştirdiğini ve Türkiye'nin de başarısının da burada olduğunu kaydetti. Yılmaz, bu demokratikleşme sürecinin aynı şekilde devam edeceğini belirterek, şöyle devam etti:
"Diğer taraftan bir mücadeleleri de yapmak durumundayız, onu da iş dünyasının görmesi gerekiyor. Yargı içinde bir paralel yapı varsa ve bu paralel yapılanma iş dünyasını da tehdit ediyorsa, siyaseti de tehdit ediyorsa, bununla mücadele etmek de bir hukuk devletinin gereğidir. 'Böyle bir yapı devam etsin, gitsin' diye hiç kimse bakamaz. Bunun doğurduğu birtakım sıkıntılar, sorunlar olabilir ama bunu aşan bir Türkiye'nin çok daha güçlü bir hukuk devleti olarak yoluna devam edeceğine inanıyorum. Bu bir topyekün mücadele, burada iş dünyasının da buna destek vermesi lazım."