RS FM'de yayınlanan ‘Günaydın Türkiye’ programına konuk olan oyun yazarı Tuncer Cücenoğlu, ‘Böyle hassas dönemlerde sanata ara verilmeli mi?’ sorusunu yanıtladı.
‘NAZİZM DÜNYAYI KANA BULARKEN DE KONSERLER VERİLDİ’
Sanlısoy'un tepkisini, terör haberlerinin sanatçı üzerinde yarattığı hissedilir baskı üzerinden değerlendiren Cücenoğlu, Türkiye'nin travmatik bir terör sürecinden geçtiğine işaret ederek, böyle dönemlerde etkinliklere ara vermek yerine tam tersine hız verilmesi gerektiğini söyledi:
“Saldırıların amacı yaşamı durdurmaktır, yaşamı olağandışı hale, insanları kendi evlerine kapanmaya zorlamayı getiren bir sonuca ulaştırmaktır. Örneğin, bir tiyatro ekibi oyunumu sahneleyecekti. Fakat gösterimin başlayacağı gün, organizasyonun iptal edildiğini gördüm. Bu benim isteğim ve bilgim dışında oldu. Burada önemli olan şey şu: Yugoslavya parçalanırken, dışarıda insanlar birbirini boğazlarken, toprağın altında tiyatro yapıldı. Faşizm ve Nazizm bütün dünyaya kan bulaştırırken, insanlar konser verdi, tiyatro yaptı."
‘YAZACAĞIZ, ÇİZECEĞİZ, SÖYLEYECEĞİZ'
Sanatçının yaşadığı süreci sorgulayan bir kişiliğinin olması gerektiğini söyleyen Cücenoğlu, "Muhalif kişiliği konuşturmak lazım" dedi. Cücenoğlu, siyasal iktidarın sorunu görmediği ya da görmek istemediği anda sanatçının ‘Kral çıplak’ mesajını vermesinin gerekliliğine işaret etti:
"Cezayir'de Fransızlar büyük katliamlar yaparken, o ülkenin sanatçısı Sartre, tek başına Fransa'ya karşı çıkmıştır ve bugün yaşayan odur. Dolayısıyla, sanatı engellemeye çalışmak insanlık suçudur. Kaldı ki, bu sadece sanatçı için de geçerli değil, halkın da konuşmasını engellememek gerekir. Halk konuşamıyorsa o zaman ortada bir faşizm var demektir. Onun için dünyanın her yerinde olduğu gibi konuşacağız, halkı, hala uyuyanları uyandırmaya çalışacağız, engellenirsek de mücadeleye devam edeceğiz. Yazacağız, çizeceğiz ve söyleyeceğiz."