Fransız haber ajansı AFP, "Sektör yetkilileri kısa zaman öncesine kadar IŞİD'in Türkiye'ye Rakka ve Der Zor bölgelerinde yetiştirilen ham pamuğu satarak gelir elde ettiğini ifade ediyor" diye yazdı.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Rakka ve Der Zor, Suriye'nin pamuk üretimi kapasitesinin üçte birine sahip. Ülkedeki iç savaş nedeniyle ülkenin pamuk ihracatı önemli ölçüde azalmış durumda.
Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi, savaş öncesinde ülkenin yılda 600 bin ton pamuk ihraç ettiğini, bu sayının 2014'te 70 bine kadar gerilediğini ve bunun da sadece 3 bin tonunun kayıt altında ihraç edildiğini ifade etti.
'TÜRK SEKTÖRÜNÜ LEKELEMEK DOĞRU DEĞİL'
Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi Başkanı Jose Sette, Türkiye'ye ulaşan pamuk nedeniyle tüm Türk tekstil sektörünü lekelemenin doğru olmayacağını belirterek, "Türk tekstilinde kullanılan pamuğun en fazla yüzde 5'i Suriye'den gelmiş olabilir" dedi.
Fransız Tekstilciler Odası Başkanı Emmanuelle Butaud-Stubbs da, "Tüm koşullar göz önünde bulundurulduğunda Avrupa'nın Türkiye'den ithal ettiği pamuklu tekstil ürünlerinde IŞİD'in kontrolü altındaki bölgelerden gelen pamuğun bulunması olasılığı sıfıra yakın" dedi.
'PAMUK TİCARETİ DEVAM EDİYOR'
Quartz haber sitesine konuşan terörizm finansmanı uzmanı Jean-Charles Brisard ise Türk aracılar ile IŞİD arasındaki pamuk ticaretinin devam ediyor olabileceğini ifade etti.
Brisard şunları söyledi: "Uluslararası organizasyonların sandığından daha fazla pamuk IŞİD tarafından Türkiye'ye gönderiliyor olabilir. IŞİD Türkiye'ye satışta aracılar kullanıyor. Üreticilerden komisyon ve vergi alıyor. Her pamuk satışında yaklaşık yüzde 50 payın IŞİD'e gittiği söylenebilir."
Jean-Charles Brisard hâlâ yılda yaklaşık 10 bin ton pamuğun IŞİD tarafından Türkiye'deki aracılara satıldığını kaydetti.
'TEKSTİL MARKALARI ENDİŞELİ'
Bazı giyim markaları da ürünlerinde IŞİD'in kontrolü altındaki bölgelerden gelen hammadenin kullanılmasından endişeli.
AFP'ye bilgi veren bir giyim markası yetkilisi, son dönemlerde tedarikçilerin gönderdiği ürünlerin üretim yeri konusunda çok daha dikkatli hale geldiklerini söyledi ve şöyle devam etti:
"Her zaman çalıştığımız tedarikçimiz bize büyük bir parti ürün gönderdi. Ancak ürünlerin üzerlerinde menşei bulunmuyordu. Biz de atölyelerimize gerekli belgeler gelene kadar kumaşların hiçbirisine dokunmama talimatını verdik. Düşünebiliyor musunuz? IŞİD'den gelen pamukla üretilmiş ürünler."